KABA

Dobitnik nagrade Karlovačke županije za životno djelo Mirko Butković – Hrvatska je u inovacijama među zadnjima u Europi

Znanstvenik, sveučilišni profesor, gospodarstvenik i društveni djelatnik – sve je to Mirko Butković koji više od pola stoljeća aktivno djeluje u Karlovcu i županiji. Nagrada za životno djelo Karlovačke županije stoga ove godine nije mogla otići u bolje ruke.

Cijeli svoj radni vijek proveo je u Jugoturbini gdje je, između ostalog, bio direktor Istraživanja i razvoja. Da je praksa važna uvjerio se još odavno. Naime, tada je u laboratorijima poduzeća učio studente strojarstva budućem zanimanju. Bio je prvi rektor Veleučilišta u Karlovcu. No, do danas je ostao prizemljen i nadasve duhovit. U tom tonu komentirao je i nagradu za životno djelo.

Za mene znači dvije stvari. Jako sam ponosan na to, a s druge strane sam malo tužan jer računam da ću živjeti iza 100 godina i onda nemaju nagradu za Metuzalema. Računam da će otvoriti novu nagradu, komentira.

Iako je u mirovini od 2006., još uvijek je povremeno angažiran na rješavanju tehničkih problema u Tvornici Turbina Karlovac i Tvornici plinskih turbina Karlovac. Inovacije su ono na čemu treba graditi društvo.

Hrvatska je u inovacijama među zadnjima u Europi, skoro zadnja. To ne smije biti. Vidim da se u zadnjih deset godina i u Karlovcu, pogotovo zahvaljujući pokojnom Marku Bubašu, predsjedniku Udruge inovatora, to mijenja. Hrvatska je to sad shvatila i mislim da je na pravom putu da povećamo inovacije jer je to „supervažno“ za državu da može biti samostalna i proizvoditi nešto što nije poljopriveda i ugostiteljstvo, ističe Butković.

Zato ga posebno raduje što će Karlovac dobiti Centar izvrsnosti na prostoru bivše Oružane u Zvijezdi.

Stoposto to podržavam. Mi u udruzi Nikola Tesla ne možemo puno, ali možemo stvarati klimu da se ide u smjeru STEM-a – znanosti, inovacija… Znate da je Nikola Tesla bazno bio inovator, zaključuje.

Cijeli razgovor pogledajte u emisiji Intervju tjedna.

omicron