KABA

“Najružnija” mjesta u Karlovcu – koji su vaši favoriti? Evo naših TOP 5

-Meni su najružniji Gaza i pothodnik, rekla nam je jedna Karlovčanka.

-Recimo Vojarna Luščić, lagano se uređuje, ali svejedno je to dosta grdo i neuredno. Uz to Zvijezda, Kineska četvrt, to je očajno i vapi za obnovom, rekla nam je prolaznica.

-Karlovačka Zvijezda kompletno. Ne mogu izdvojiti jedna objekt. Ima tu posla, samo treba volje, vremena i novca, rekla je naša sugrađanka.

Svako ima svog favorita kada je u pitanju najružnija lokacija, mjesto ili građevina u gradu koji se voli hvaliti prekrasnom prirodom, čistim rijekama, parkovima, Bogom danom geografskom pozicijom i kulturnom baštinom. Mi donosim svojih top 5 najružnijih lokacija u gradu.

1.Glavni Kolodvor

Karlovački Glavni kolodvor izgrađen je ranih 1900-ih godina po nacrtu mađarskog arhitekta Pfaffa. Jedna je od najljepših kolodvora u Hrvatskoj, nažalost njegova ljepota ne dolazi do izražaja zbog zapuštenosti i ne održavanja. Dobra je vijest kako bi se kolodvor trebao obnoviti prilikom izgradnje drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac koja bi treba krenuti ove godine, a rok za završetak radova je 30 mjeseci.

2.Drežnički zid 

Iako se jedan dio građevina u Karlovcu smatra ružnim zbog starosti i oronulosti, postoji nekoliko njih koje su jednostavno osmišljene i napravljene ružnima. Jedna od njih je Drežnički zid na obali Kupe. Iako je postavljen kako bi zaštitio ovaj dio grada od poplava, zid iz 1996. godine, danas je upozorenje kako i funkcionalne građevine ne smiju zanemariti estetsku komponentu.

3.Pothodnik

Nekad shopping i poslovni centar grada, sada je jedno od najvećih rugla, na sreću nalazi se ispod površine, pa njegova zapuštenost dolazi do vidjela samo onda kada se spustite u njega. Više manje prazni i uništeni poslovni prostori, grafiti, nered mogu se naći u karlovačkom pothodniku koji je prepušten na milost i samilost gradskih vlasti koje su prije tri godine napravile hidroizolaciju, no tu je obnova stala.

4.Neboder umjesto sinagoge

Na mjestu ovog nebodera nekada se nalazila karlovačka sinagoga, izgrađena 1871. godine, a porušena je uz blagoslov karlovačke gradske vlasti 1960. godine. Sada se tu nalazi neboder na 11 katova. On ne samo da je znatno ružniji od nekadašnje sakralne građevine, već se svojim stilom uopće ne uklapa u ovaj dio grada, na obali rijeke Kupe.

5.Kineska četvrt

Svoje putovanje po najružnijim lokacijama završavamo, očekivano u Zvijezdi. Jedan je to od najzapuštenijih dijelova grada Karlovca. No, predvodnik je Kineska četvrt, s nizom kuća koje samo čekaju da se sravnaju sa zemljom. Nemali broj dobio je crvenu naljepnicu nakon potresa, a čini se da ni to ne potiče vlasnike da počnu voditi brigu o svojim nekretninama. Inače karlovačka Zvijezda počela je propadati 60-ih godina kada je krenuo nicati Novi Centar.

omicron