Dani draganića

Posljedice korupcije i nepotizma – nedostatak medicinskih sestara/tehničara – broj potrebnih do 10 puta veći od dostupnih na burzi rada

Broj potrebnih medicinskih sestara/tehničara do 10 puta je veći od broja dostupnih na tržištu rada. Službeni podaci burze rada pokazuju pravo poražavajuće stanje o nedostatku medicinskih sestara/tehničara u Hrvatskoj. Na zadnji dan veljače na burzi je bilo dostupno svega 289 sestara i tehničara. Od toga 207 sestara sa srednjom stručnom spremom i 82 viših medicinskih sestara. Najviše nezaposlenih je bilo u Osječko baranjskoj i Brodsko posavskoj županiji.

Većina nezaposlenih medicinskih sestara/tehničara na burzi pronalaze posao bez problema. Većina se nalazi samo do tri mjeseca na burzi prije pronalaska posla.

U prošloj godini sa burze je zaposleno 1 065 sestara/tehničara dok je traženih bilo čak 8 510. Još gora situacija je u prva dva mjeseca ove godine, gdje je broj traženih sestara deset puta veći od broja dostupnih – dostupnih 119, a traženih čak 1 200.

 

Uzrok ovakvih brojeva je veliki broj sestara i tehničara koji su odlučili svoju bolju budućnost pronaći u inozemstvu jer je do nedavno, prije nekoliko godina bilo teško pronaći posao.

Sve sestre i tehničari dobro se sjećaju vremena kad je za posao bilo potrebna “debela veza” a i u slučaju dobivanja posla uglavnom je to bilo na određeno radno vrijeme bez sigurnosti.

Izvor: MedicinskaSestra.eu