Dani draganića

Sirana Milka iz Duge Rese za zapošljavanje i edukaciju djelatnika dobila više od milijun kuna iz EU fondova

U prostoru Partnerstva za prostor održana je uvodna konferencija projekta Održivost ruralnih zajednica kroz žensko poduzetništvo. Projekt provodi Sirana Milka u partnerstvu s Vallisom Colapisom.

Zahvaljujući projektu njihovo se poduzeće pretvara u društveno poduzeće. To znači da naglasak stavljaju na društvenu, okolišnu i ekonomsku održivosti. Osim toga, ostvarena dobit dijelom se vraća za dobrobit zajednice.

-Krenuli smo s dnevnom proizvodnjom oko 200 litara, to je bilo 2017. godine. Sada imamo u prosjeku tisuću litara dnevno. To znači da smo napredovali, da smo proširili proizvodnju i asortiman proizvoda na trgovačke centre i manje trgovine od Varaždina do Baške na Krku, rekla je Gorana Krivačić, vlasnica Sirane Milka.

Sve to radi pet djelatnika, a njih troje zaposleno je u sklopu projekta Održivost ruralnih zajednica kroz žensko poduzetništvo za koji je sirana dobila nešto više od milijun kuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

-To je namijenjeno za zapošljavanje radnika i educiranje radnika. Uglavnom da se održi proizvodnja i proširi. Da se zaposle žene. Ja imam pet zaposlenih, a od toga su četiri žene, to mi je jako drago. To su žene koje su bile dugotrajno nezaposlene, rekla je Krivačić.

Sirana ima suradnju i s 15 seoskih obitelji na području Netretića, Krnjaka i Vojnića. On žive od proizvodnje i prodaje mlijeka za Siranu Milka. Što se tiče suradnje s OPG-ovcima s područja Krnjaka tu je pomogao nekadašnji načelnik općine Dejan Mihajlović.

– Kooperanti s područja Krnjaka, Netretića i Vojnića – to su mali proizvođači, mali OPG-ovi. Ti mali OPG-ovi nisu interesantni ni Vindiji, ni Dukatu niti bilo kojoj drugoj mliječnoj industriji. No oni kupuju umjetno gnojivo na području svojih općina u svojoj poljoprivrednoj apoteci, rekao je Dejan Mihajlović, zamjenik županice iz redova srpske nacionalne manjine te dodao kako to potiče razvoj lokalnog gospodarstvo.

Gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, na čijem se području nalazi sirana, istaknuo je  značaj projekta, kao i same sirane za cijelu lokalnu zajednicu.

-To pokazuje da imamo zbilja otporne, spremne, marljive ljude, ljude s idejom koji rade na našem području, koji su dio naše zajednice,a ono što je najveći benefit je da 20 obitelji živi od poslovne suradnje, od proizvođača lijeka pa do krajnjijih proizvoda.