Dani draganića

Nakon Hotela Grabovac, za ukrajinske izbjeglice spreman Centar Jaškovo – u njemu smještaj za osobe s posebnim potrebama

FB Karlovačke županije

U Karlovačkoj županiji za sad je za prihvat ukrajinskih izbjeglica aktiviran samo Hotel Grabovac, ali prve stanare uskoro će dobiti i Centar u Jaškovu, dok su privatni vlasnici i turistički i ugostiteljski objekti do sad ponudili smještaj za oko 300 osoba.

Dožupanica Vesna Hajsan Dolinar kazala je da je u Hotelu danas 51 ukrajinska izbjeglica, a nije ih puno više ni u Karlovačkoj županiji, još samo nekoliko koji su kod rodbine i prijatelja. No, za veći izbjeglički val spremne su sportske dvorane u Karlovcu, u kojima 48 sati može biti 1.200 osoba, te privatni i hotelski smještaj.

– Zahvaljujem našim ljudima širom Karlovačke županije koji su, s današnjim danom, na rcz.zbrinjavanje@mup.hr, prijavili 121 smještaj. Dodajmo tome hotelski smještaj, također prijavljen, sa 160 kapaciteta. No, ima dvostruko više iskazanog interesa Županiji, odnosno, Stožeru, koji nije prijavljen na e-mail Ravnateljstva Civilne zaštite, rekla je Hajsan Dolinar.

Budući se službeno za smještaj računa samo onaj prijavljen na e-mail rcz.zbrinjavanje@mup.hr, dožupanica moli građane koji su svoje objekte prijavili Stožeru da to učine na taj e-mail.

A nakon Grabovca, sljedeći objekt u Karlovačkoj županiji koji će biti aktiviran za smještaj ukrajinskih izbjeglica je Centar Jaškovo. U njemu će biti osobe s posebnim potrebama.

– Ovaj tjedan ili početkom idućeg dolazi osam osoba s posebnim potrebama i taj Centar ćemo čuvati za njihov smještaj, najavila je Hajsan Dolinar.

No, osim smještaja, za ukrajinske izbjeglice pripremaju se i mjesta u vrtićima i školama, te ona radna. Po riječima Hajsan Dolinar, u petak bi izbjeglice iz Ukrajine trebale dobiti iskaznice koje će imati OIB, a onda će im biti olakšana i integracija u društvo, odnosno, zapošljavanje.