Dani draganića

J.F. Kennedy: „Glas potrošača mora se čuti!“ – Svjetski je dan potrošača

Svjetski je dan prava potrošača. Prvi je put obilježen 15. ožujka 1983. godine. Prilika je to da se svake godine aktivno skrene pozornost na problematiku vezanu uz zaštitu potrošača. Ove godine je to itekako važno, osobito s obzirom na aktualni rast cijena.

Američki predsjednik John F. Kennedy je još 1962. godine, predstavljajući svoju „Deklaraciju o osnovnim pravima potrošača“ u američkom Kongresu, kazao kako potrošači, po definiciji, uključuju sve nas, oni su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti. Ove godine na svjetski dan potrošača to je itekako važno, osobito s obzirom na aktualni rast cijena.

Iako se udruge za zaštitu potrošača trude pomoći, u ovakvim situacijama, u kojima su uzroci globalni, teško, kaže Ana Smoljak predsjednica Društva Potrošačica i savjetuje svima je da se, ukoliko mogu, okrenu proizvodnji vlastite hrane.

Na kraju opet vrijedi ona stara poslovica: „Uzdaj se u se u svoje kljuse“. Dragi potrošači, sretan vam vaš dan uz obilje mudrosti, vještine, strpljenja i vjere…u bolje sutra!