Dani draganića

Danas u TUŠ-u natjecanje u kuharstvu i posluživanju hrane, kruna svega – flambiranje

Trgovačko – ugostiteljska škola Karlovac bila je domaćin izlučnih regionalnih WORLD Skills natjecanja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Prvi dan bio je rezerviran za slastičarstvo, a drugi dan za kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje.

Karlovačka Trgovačko-ugostiteljska škola domaćin je za 4. regiju i to u tri discipline : slastičarstvo, kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje. Prijavljeno je ukupno 25 natjecatelja iz 11 škola iz isto toliko gradova diljem obale od Šibenika, Zadra Raba, Krka, do Pule, Rovinja i Karlovca.

U natjecanje su uključeni učenici svih razreda, iako su to najčešće oni završnih razreda, ističe Igor Frketić, koordinator najtecanja.

Postupak pripreme i krajnji rezultat ocjenjuje tročlana komisija koja pomno prati kako se natjecatelji pridržavaju pravila struke. Za ovakva natjecanja učenici se dugo pripremaju sa svojim mentorima i prilika je da pokažu što sve znaju.

Jedan od najatraktivnijih postupaka u sklopu posluživanja je flambiranje. Objasnio nam ga je Mihael Marić, učenik 3. razreda Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac, smjer konobar.

Kako bi flambiranje savršeno uspjelo, najbitnije je da se dobro zagrije tava i da se upali dobar plamen, kaže Mihael.