Dani draganića

Karlovački vokalni oktet djeluje 64 godine: ‘Mi moramo pomladiti sastav’

Karlovački vokalni oktet djeluje 64 godine. Jedini je to oktet u Hrvatskoj u kojem osam pjevača izvodi različite skladbe na svojstven način. Njegovi članovi svjedoče brojnim nastupima kako pred domaćom publikom tako i pred inozemnom. Jedan od dugoročnih ciljeva je oktet pomladiti. Pjevač Vladimir Bogović dio je okteta gotovo 50 godina.

Sam oktet ima dugu povijest u ovom gradu jer nakon Drugog svjetskog rata mnoga društva su propala, nova su se osnivala. Bio je tako jedan muški veliki zbor koji se zvao Drakulić. Tu se našlo osam ljudi koji su željeli pjevati nešto drugo, da ne bude ono ukalupljeno kako bismo rekli. Tu se razvio taj Karlovački oktet. Oni su jedno vrijeme radili u tom Drakuliću ali su htjeli biti samostalni pa su se 1958. godine odvojili od tog zbora i postao je Karlovački vokalni oktet. Brzo su napredovali i bili sve popularniji. Godinama su putovali, išli na festivale, susrete, smotre…, kazao je Bogović.

Stručna voditeljica okteta, Irena Božičević, ispričala nam je o planovima koje žele realizirati u budućnosti.

– Mi moramo pomladiti sastav. Oktet znači osam pjevača koji pjevaju četveroglasno. Naš oktet je jedini u Hrvatskoj i to bi trebalo na taj način zaštititi. Pomladiti sastav znači dovesti gotovog pjevača koji može držati svoju dionicu i moramo ga na neki način prvo privući s nekim programima, jer oktet pjeva sve žanrove. To je vrlo teški oblik muziciranja i to je mali sastav gdje se svaka greška čuje. Sigurna sam da u Karlovcu postoje pjevači koji će moći popuniti naša mjesta tako da neki od pjevača mogu u zasluženu pjevačku mirovinu, kazala je Božičević istaknuvši da je prosjek životne dobi pjevača između 55 i 60 godina.

A dok ne odu u pjevačku mirovinu još će nadoknaditi propuštena putovanja i nastupe koje nisu mogli ostvariti u prošle dvije godine zbog pandemije. U lipnju tako planiraju otići na nastup u Slovačku.

Vladimir Bogović dio je Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca te se nada da će oktet pomlađivanjem članova opstati još barem toliko godina koliko je do sada i time na svoj način promovirati kulturnu baštinu grada na četiri rijeke.