Radionica o uzgoju presadnica: Ne kupujte hibride ako ste hobist ili želite uzgajati za sebe

Uzgoj vlastitih presadnica u kućnim uvjetima druga je po redu radionica od ukupno sedam na temu vrtlarenja koju je održala poznata biovrtlarka Silvija Kolar Fodor. Radionice su dio projekta udruge Eko pan i namijenjene su prvenstveno nezaposlenim osobama te svima ostalima koji su zainteresirani za vrtlarenje.

– Danas učimo kako posijati vlastite presadnice: rajčica, paprika, patlidžan i slično u kućnoj radinosti, u kućnim uvjetima, a to može napraviti svatko tko ima doma prozorsku dasku. Tajna dobre sjetve je u pripremi supstrata kojeg uvijek treba miješati sa zemljom s krtičnjaka, najbolje s ilovačom, važno je odabrati posudice koje možemo reciklirati od nekog kupljenog cvijeta, jaglaca i slično ili pak iskoristiti čašice od jogurta koje je važno probušiti na dnu, kazala je Kolar Fodor te preporučila kakvo sjeme bi bilo dobro kupiti ukoliko nemamo vlastitih zaliha.

– Ja uvijek preporučujem ne kupovati hibride ako ste hobist, ako želite uzgajati za sebe. Ne kažem da su hibridi loši već je njihov nedostatak što si ne možete skupiti sjeme, jer ta biljka druge godine neće imati iste karakteristike. Birajte sorte koje su slobodno oprašujuće iz kojih ćete moći uzeti svoje sjeme i idućih godina biti neovisni. Imat ćete biljke iz vlastitog sjemenja, kazala je naša sugovornica.

Presadnice će se za otprilike dva mjeseca moći smjestiti u vrt, no prije toga je potrebno pratiti vremensku prognozu i eliminirati mogućnost mraza.

– 19. svibanj je najkasniji datum kada je posljednji put na našem području izmjeren mraz. Ja sam osobno to doživjela. Bilo je to vrijeme kada je proljeće bilo prekrasno toplo, svi su sve već posadili vani i mraz je to uništio. Zato uvijek pratim prognozu, uvijek s presadnjom na otvoreno čekam do trenutka kada znam dugoročnu prognozu, ali uvijek posadim barem nešto prije, oportunistički, jer možda neće biti mraza, onda imam i jedno i drugo, pa što bude bude, pojasnila je Silvija Kolar Fodor.

Ostale radionice tematski su raspoređene da pratimo ciklus rasta biljke, da sijemo i sadimo kako nam vrijeme dozvoljava. Sada je ožujak i sada radimo biljke koje zahtijevaju ranu sjetvu i priremu, u travnju ćemo naučiti o biljkama koje se direktno siju u gredice i kako se njeguju, u svibnju ćemo današnje presadnice stavljati u vrt i učiti o tome kakva im je potrebna potpora. Od sada pa nadalje imat ćemo jednu do dvije radionice mjesečno, rekla je Valentina Mesarić iz Eko pana.

Uz teme o vrtlarenju bit će tu i radionice o izradi prirodne kozmetike i spravljanju zimnice.