Trend doznaje: Grad Karlovac na Luščiću planira POS-ove stanove

Gradnju stanova, i to onih po programu društvene stanogradnje, POS-ovih, Grad Karlovac planira na Luščiću, saznaje Trend.

Otkrio nam je to gradonačelnik Damir Mandić, zamoljen za komentar pozivA gradskog vijećnika Dimitrija Birača da Grad otkupi jedinu privatnu parcelu u Matoševoj ulici, spoji sa susjednim gradskim, na Luščiću i upusti se u gradnju stanova, gradskih ili državnih.

– Mi za tu parcelu znamo, prije smo na razini Gradske uprave razgovarali. Nije to baš tako jednostavno kao što g. Birač predviđa. Ali, ono što smo napravili – vjerujem da je s tim upoznat, možda nije – upravo prostor vojarne Luščić je riješio problem lokacija gdje možemo na svom vlasništvu razgovarati u kontekstu stambene politike, javne stambene politike, kazao je.

Mandić je podsjetio da je Savjet mladih proveo istraživanje o potrebama mladih i njihovim očekivanjem od Gradske uprave, a to je bio temelj za demografski program koji će Grad predstaviti idući mjesec. On uključuje i stambenu politiku.

– Radi se o tome da izgradnja POS-ovih stanova, gdje će Grad osigurati zemljište, odnosno, komunalnu infrastrukturu, a država financirati izgradnju, se pokazala kao zanimljivo rješenje i mladim ljudima u Karlovcu. Nama se čini zanimljiv ovaj dio koji je vezan za dugoročni najam, rekao je Mandić.

A baš po takvom POS modelu, novi stanovi u Karlovcu, bude li onako kako Grad priželjkuje bit će građeni na prostoru bivše vojarne Luščić. To je, podsjetimo, sada gradsko vlasništvo, u kojem Grad planira potpuno novo naselje s vrtićem, školom, domom za starije, bazenom, stambenim zgradama.

– Naravno da dio stambene javne izgradnje u vojarni Luščić iziskuje sredstva; od toga ne treba bježati. Zato bismo išli putem da pokušamo pronaći adekvatno rješenje na razini Grada i RH. Jedan od naših prijedloga će biti i to, najavio je Mandić.

A Biračev prijedlog o gradskim stanovima, dodao je Mandić, nije loš, no teško da će to utjecati na cijenu kvadrata u Karlovcu.

– Imamo jednu situaciju gradu Karlovcu, iako zadnjih godinu dvije ime dosta ulaganja u nove višestambene objekte i čak se rješavaju desetljeni problemi, poput „sindikalne zgrade“ na Dubovcu, ali imamo jedan drugi problem: u našem, postojećem stambenom fondu imamo puno praznih stanova. Čini mi se da će se u jednom trenutku pojaviti problem da će biti velika diskrepancija cijena novih i postojećih stanova, napomenuo je Mandić.

Namjera Grada je da kroz POS-ove stanove pokuša pomoći u rješavanju stambenog pitanja mladima, no to, po Mandićevu mišljenjue, neće utjecati na cijenu kvadrata u Karlovcu.

– Mi ne možemo kontrolirati cijenu; kroz POS su one ipak donekle kontrolirane. Ali i to će ostaviti ovo pitanje. Imamo jednu zgradu u kojoj je više praznih stanova, u njoj je i dosta naših umirovljenika, čije su pričuve jako velike, ali to je problem tržišta na to ne možemo utjecati. Tu se g. Birač i ja možda nećemo složiti: mislim da Grad ne bi trebao, ne možemo mi nacionalizirati sve. Ne možemo ulaziti u prostor tržišnih utakmica. Danas ljudi pa i mladi traže energetski učinkovite stanove, gdje će moći kontrolirati troškove. Tu su novogradnje u prednosti u odnosu na prazne stanove koji su u postojećem stambenom fondu, napomenuo je.