Dani draganića

Banke od ovog tjedna predaju zahtjeve za subvencioniranjem kredita, među njima i KaBa: Imamo dosta zahtjeva klijenata

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i ove godine provodi program subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje potpunih zahtjeva započelo je od ovog tjedna. Malo, pomalo se predaju zahtjevi APN-u za subvencioniranim kreditima. Za ovu je godinu planirano 50 milijuna kuna, a prijave su otvorene sve do utroška tih sredstava. Od ponedjeljak su banka krenule predavati zahtjeve svojih klijenata agenciji.

-U ovih nekoliko dana imamo dosta zahtjeva klijenata za subvencionirane kredite. Trenutno smo zadovoljni. Vjerujemo da će se i dalje klijenti javljati i podnositi zahtjeve, rekla je Ljiljana Movre, direktorica sektora poslovanja sa stanovništvom u Karlovačkoj banci.

No nemaju svi pravo na subvenciju, koja iznosi od 30 do 50 posto mjesečne rate kredita, već samo oni mlađi od 45 godina koji nemaju vlastitu nekretninu adekvatnu za život.

-Subvencionira se nekretnina čija je tržišna vrijednost do 1.500 eura po kvadratu, odnosno tržišna vrijednost može biti veća, ali se subvencionira do tog iznosa. Maksimalan iznos kredita je 100.000 eura. Klijent može kupiti nekretninu čija je tržišna vrijednost veća, ali je razlika onda redovan kredit bake, objasnila je Movre.

Subvencija traje pet godina, no postoji mogućnost njezinog produljenja. Za djecu rođenu za vrijeme subvencije, ona se produljuje za dvije godine, odnosno godinu dana za djecu rođenu prije dobivanja APN-a. Također, osobe s invaliditetom imaju pravo na dodatnu subvenciju.  Napomenimo da kako bi se subvencija ostvarila potreban je niz dokumenata koji potvrđuju kako korisnik ima pravo na ANP.

-Podnosi se zahtjev za kredit, prikuplja se klasična dokumentacija banke koja služi utvrđivanju kreditne sposobnosti. Potrebna je dokumentacija o procijenjenoj vrijednost nekretnine. Uz to još statusna dokumentacija koju zahtjeva APN. Primjerice izjave da klijent i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu nekretninu.

Kaba trenutno ima 10-ak zahtjeva u obradi, a očekuju i više, jer su, kako kažu, ponudili vrlo dobru kamatnu stopu. Zanimljivo je i kako APN-ovi krediti čine manjinu. Naime, svega 5 do 8 posto stambenih kredita u Karlovačkoj banci sufinancira agencija.

Problem kod APN-a je što je poziv otvoren vrlo kratko. Također, ne mogu se prijaviti mladi koji kupuju stanove u novogradnji, odnosno one koji još nemaju uporabnu dozvolu. Poziv će ove godine biti otvoren do utroška planiranih sredstava.