Dani draganića

Otvoreni javni pozivi iz sektora Upravnog odjela za gospodarstvo, cilj ravnomjerni razvoj i unapređenje gospodarstva i turizma

Od ovog tjedna otvoreni su javni pozivi Karlovačke županije iz sektora Upravnog odjela za gospodarstvo koji bi trebali pridonijeti ravnomjernom razvoju, unapređenju turizma, gospodarstva i infrastrukture. Među njima je javni poziv za prijavu programa unapređenja turizma Karlovačke županije. Osigurano je 1.200.000 kuna za tri mjere. Najveća je ona za uređenje javne turističke infrastrukture. Uz nju još se financira izrada projektne dokumentacije za turističke objekte te daju potpore za manifestacije.

– Može se financirati uređenje, poučnih staza, pješačkih, planinarskih, biciklističkih, tematskih ruta, vinskih putova i cesta, izgradnja i opremanje odmorišta, vidikovaca, kupališta i uređenje špilja, rekao je  Tomislav Lokmer, viši stručni suradnik za turizam KŽ te dodao kako se za ovu mjeru uređenja turističke infrastrukture može dobit do 80.000 kuna po programu.

Najviše sredstava izdvojeno je za projekte koji će doprinijeti ravnomjernom razvoju Karlovačke županije. Riječ je o 1.600.000 kuna koji su namijenjeni jedinicama lokalne samouprave koje su prema indeksu razvijenosti u prve četiri skupine.

-Prva mjera odnosi se na izradu studijske i projektno tehničke dokumentacije za velike gospodarske i infrastrukturne projekte koji se planiraju prijaviti na neke od dostupnih mehanizama financiranja. Druga mjera odnosi se na unapređenje prometne infrastrukture, rekla je Ana Valić, pročelnica UO za gospodarstvo.

Valić je istaknula kako je ovim javnim pozivom zahvaćena i mjera unapređenja infrastrukture javnog prijevoza, odnosno mogućnost financiranja izgradnje i uređenja autobusnih stajališta.

Otvoren je i javni poziv za prijavu programa za unapređenje gospodarstva u županiji. Na raspolaganju je za tu namjenu osigurano 800.000 kuna. Pozivom su obuhvaćene dvije mjere.

-Mjera A je organizacija gospodarskih događanja, manifestacija, sajmova i drugih oblika. Promidžba malog i srednjeg poduzetništva. Mjera B je puno važnija. To je potpora našim malim poduzetnicima, kazala je Ružica Škugor, voditeljica odsjeka za gospodarstvo i poduzetništvo KŽ.

Javni poziv koji je namijenjen udrugama, a koje prijavljuju program od interesa za poduzetništvo, turizam, poljoprivredu, zaštitu potrošača i životinja, iznosi 350.000 kuna.

-Najmanji iznos sredstava koji udruga može dobiti na ovom javnom pozivu je 5.000 kuna, a najviše 15.000 kuna. Kroz ovaj poziv je planirano da se može najmanje sklopiti 20 ugovora, a najviše 80 s udrugama koje provode predložene aktivnosti u sklopu prioritetnih sektora, objasnila je Marija Sertić, viša savjetnica za razvoj i EU fondove KŽ

Prijava programa za sve javne pozive moguća je online, na stranicama županije.