Dani draganića

Višemilijunske štete nakon požara u Bariloviću – uništena šuma smreke i bora – sva muka i trud šumara u zadnjih 10 godina otišla u pepeo

Jučerašnji požar na području općine Barilović jedan je od najvećih u posljednjih mjesec dana. Zahvatio je oko 600 hektara površine, od toga oko 150 hektara šume. Nastradale su šume smreke i bora stare 20 godina, a štete će biti milijunske.

Sva muka i trud šumara u zadnjih deset godina je otišla u pepel u par sati šumskog požara, rekao je voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih šuma Marin Svetić te se zahvalio vatrogascima i svojim šumarima koji su nadljudskim snagama uspjeli spriječiti da se požar ne proširi na dio koji bi bilo teško obraniti.

Iz Vatrogasne zajednice zajednice najavljuju oštrije mjere za neodgovorne.

Podignut je stupanj pripravnosti i pojačat ćemo motrenje na području Karlovačke županije jer smo uvidjeli da apal nije dovoljan već moramo pokrenuti i represivne mjere protiv počinitelja požara. Naime, požar u ovakvoj situaciji sušnog perioda su ekstremni, traže puno snaga i sredstava i uzrokuju veliku materijalnu štetu. Spriječimo da se ne dogode još veće materijalne štete, ali i ljudski gubici, poručio je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Pohvale vatrogascima, ali i upozorenje građanima poslala je i županica Martina Furdek Hajdin.

Prije svega zahvaljujem našim vatrogascima što vrijedno i odgovorno interveniraju kod svakog požara i spriječavaju da se ne dogode još veće štete. Međutim, zaista je na odgovornosti svakoga od nas da do toga ni ne dođe. Karlovačka županija donijela je Odluku o provedbi mjera kojima se sprječava nastanak i širenje požara na otvorenom području, kojih se dio naših građana savjesno pridržava, ali dio je onih koji se oglušuju na to. Uz apel građanima na odgovornost i savjesnost, apeliram i na načelnike lokalnih stožera i lokalna vatrogasna društva da idu u redovite ophodnje, kazala je Furdek Hajdin.

Samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštiti ljudske živote i imovinu. U slučaju požara, odmah nazovite 192, 193 ili 112.