Tradicionalno, prve subote proljeća obilježava se Dan narcisa. Riječ je o humanitarnoj akciji kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. U Karlovačkoj županiji akciju su zajednički organizirali Udruga žena lječenih od bolesti dojke Europa Donna Agatha Karlovac, Domovi zdravlja i Karlovačka županija. Tako su se i na Karlovačkom korzu prijepodne dijelile narcise, cvijet koji je simbol buđenja život i nade. Upravo je nada potrebna oboljelima od raka dojke, prije svega ženama kojih u Hrvatskoj više od 700 umre od ove zloćudne bolesti. Porazna je statistika i u Karlovačkoj županiji.

-Od raka dojke umre oko 30-ak žena godišnje, a oboli ih 200-ak, rekao je dr.med. Davor Plažanin, koordinator programa ranog otkrivanja raka Županijskog zavoda za javno zdravstvo te dodao kako je rano otkrivanje raka dojke iznimno važno jer znatno pospješuje ishode liječenja.

Stoga se dijele narcise svakoj ženi, kao podsjetnik odlaska na preventivni pregled u bolnicama, a onim mlađima na samopregled dojke. Žene koje su preboljele rak dojke, kao i liječnici slažu se u jednom, ključ je u ranom otkrivanju. Zahvaljujući odgovornom ponašanju prema sebi Nadija Mateša je uspješno četiri pute pobijedila rak.

-Jedna je stvar što je u familiju bilo dosta pa sam ja onda išla na preventivne preglede. Sve sam otkrila na vrijeme. Tako da sam ja četvrti puta i živa i zdrava. Svim ženama kažem pregledavajte i kontrolirajte se, rekla je.

Inače, na preventivne preglede pozivaju se žene od 50 do 69 godina. Odaziv na mamografski pregled je oko 60 posto. Pošto sve više obolijevaju mlađe žene i one su pozvane da vode brigu o svome zdravlju te odlaze na preglede.