Dr. Lucijanić dobitnik je plakete Karlovačke županije za 2021. godinu, uskoro odlazi u mirovinu no ortopediju ne ostavlja

Dobitnik plakete Karlovačke županije za 2021. godinu

Doktor Ivica Lucijanić specijalist je ortoped iz Opće bolnice Karlovac. Dobitnik je plakete Karlovačke županije za 2021. godinu. Nedavno je predstavio i svoju knjigu naziva Bolesti stopala i gležanjskog zgloba.

Za dva mjeseca dr. Lucijanić otići će u mirovinu. No od poziva neće odustati, ne može tek tako napustiti ono što je stvarao godinama, svoje znanje i iskustvo još bi dugo mogao koristiti i prenositi na mlađe kolege. Napisao je svoju prvu knjigu ‘Bolesti stopala i gležanjskog zgloba’ jer je postojala potreba za time, kazao nam je.

– Osjetio sam potrebu jer nije bilo takve knjige koja bi govorila o stopalu kao jednom organu koji je često puta u medicini zapostavljan. Budući da sam imao tu priliku napisao sam ovaj udžbenik koji će se dalje koristiti. Je li to prva knjiga, ne znam. Vjerujem da ću i dalje pisati u struci. Ortopedija je struka koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti lokomotornoga sustava- koštano-zglobnoga i mišićnoga sustava koje je veliko poglavlje u medicini. Velike teme u ortopediji su veliki zglobovi kao što su kuk, koljena, kralježnica, rame… Budući da je stopalo na periferiji bilo je nekako zapostavljeno pa sam se time počeo baviti.

Sve sustavne bolesti kao što su dijabetes, reumatske i druge autoimune bolesti izražavaju se na lokomotornom sustavu te je ortopedija najčešće posjećena ambulanta. Pomoć traže podjednako žene i muškarci.

– Neke bolesti su više vezane za ženski spol, recimo osteoporoza koja je povezana sa fiziologijom žena, a kod muškaraca su češće sportske ozljede.

Kako bismo spriječili ortopedske probleme u budućnosti, barem one na koje možemo utjecati, važno je živjeti što zdravijim stilom života. Svako pretjerivanje je štetno, pa tako i primjerice hodanje u visokim potpeticama, rekao nam je dr. Lucijanić.

– Smatram da žena može nositi potpetice no ne stalno. Ideal bi bio kada bismo bili što više bosi, svakako obuća treba biti ugodna. Bilo bi poželjno da potpetica bude visoka između 2,5 do 4 cm, otkrio nam je dr. Lucijanić.