Dani draganića

Karlovački nogometni stadion, ni kriv ni dužan, top tema: Je li oranica ili travnjak?

Novi travnjak na karlovačkom nogometnom stadionu, ni kriv ni dužan, postao je top tema ovih dana. I to ne samo na lokalnoj razini.

S nacionalne je i krenulo jer je, nakon utakmice mlade reprezentacije protiv Islanda igrane na Nogometnom stadionu Branko Čavlović Čavlek, ispalo da je travnjak “žuto sive boje”, “katastrofalan teren koji više liči oranici nego nogometnom terenu”.

Gradski vijećnik Dimitrije Birač (Nova ljevica) javno je upitao “kako je moguće da potpuno nov, “licencirani” (HNS) travnjak iz 2020. u koji je ulupan silan novac bude proglašen “oranicom” i “katastrofalnim terenom”i najavio da će to pitanje postaviti i na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak.

Napomenuo je da svaki građanin Karlovca, volio sport ili ne, bio sportaš ili ne, mora znati gdje završava novac za financiranje našeg sporta i njegove infrastrukture. Travnjak i atletska staza na stadionu obnovljeni su 2020. Investicija je bila oko 7 milijuna kuna, koje su osigurali Grad i HNS, odnosno, Središnji državni ured za sport.

– Prije godinu dana, na prvoj ili drugoj sjednici Gradskog vijeća, pitao sam gradonačelnika koja je stvar s ulaganjem u atletsko i stadionom jer je cifra sa 4 – 5 došla na 7 milijuna kuna. Uvjeravali su me da je to normalnan način rada, da je jedan dio povećanja cijena… Imam od tada prošlost, znao sam da je nešto problematično s travnjakom, neovisno o tome što je tadašnji dogradonačelnik govorio da travnjak ima najmodernije navodnjavanje, drenažu, da je sve vrhunski. Prije par dana je igrala mlada reprezentacija Hrvatske, ljudi su vidjeli o kakvom se travnjaku radi i jedan od kolumnista koji je pratio utakmicu je rekao da je “katastrofalan teren, da je to oranica i da je sramota na kojoj je Hrvatska reprezentacija igrala, ispričao je Birač.

Stoga pita kakav je to travnjak, odakle je nabavljen jer, napominje, građani imaju pravo znati na što se troši novac.

– Ono što bi po meni bilo najbitnije, ako im je stalo do nogometa, a na zadnjoj sjednici smo izglasali ulaganje u stadion, do sporta i do toga na što upozoravam – transparentnosti, onda bi trebali izaći sa čistim računima pred građane i reći sve. Iza toga je stajao HNS, možda je bio krivi potez, ali čujem da je možda problem i što zimi nije održavan travnjak. Ali onda je pitanje za Mladost, jedan od glavnih poslova joj je održavanje sportske infrastrukture, onda ona ne radi svoj posao dobro, izjavio je Birač.

Ivan Uđbinac, direktor Mladosti, koja upravlja stadionom, pojašnjava da se radi o prirodnom travnjaku, koji je prošao tehnički pregled i ima sve potrebne certifikate.

Nitko nije imao nikakvih primjedbi na travnjak kada je igrana ta utakmica. Ne liči na oranicu, a na njemu je i danas igrala naša reprezentacija U-19.

– Mi smo prvi servis ove godine završili pred tri tjedna. Napravljen je sukladno uputama izvođača radova na ovom stadionu i to je sve  okvirima kakvi trebaju biti. Činjenica je da službeni delegat FIFA-e nije stavljao primjedbe, a činjenica je i da vegetacija još nije započela jer znamo da su još prošli tjedan bile negativne temperature u jutarnjim satima, trava nije mogla niknuti; radi se o prirodnoj travi, ni o kakvoj mješavini. Djelatnici Mladosti su uložili napore i travnjak je doveden u funkciju u kakvoj može biti u ovim vremenskim uvjetima, kazao je Uđbinac, ne želeći se upuštati u komentiranje ocjene o “oranici”.

Sve je napravljeno po propisanim standardima, a eventualni problemi rješavaju se odmah.

– Činjenica je da je ovo nogometno igralište izvedeno u standardu i da se eksploatira, imamo i reprezentacije koje ga koriste, rekao je i napomenuo da se travnjak svakodnevno pregledava i da, u suradnji s izvođačem, otklanjaju probleme.

Nova ulaganja u stadion, veća od četiri milijuna kuna, stadion slijede uskoro – sanacija pristupa tribinama, stepenica, sanitarnog čvora, obnova vodovodnih i elektroinstalacija, izmještanje ulaza za sjevernu tribinu, prilagodba svlačionica.

– Što se tiče sporta, uvijek mi je prioritet da se više ulaže u amaterski sport, u mlađe pogone, u neke druge sportove, ne možda samo nogomet… Vidjeli smo kad se tako ulagalo da je došlo i do krupnih financijskih problema, Grad je morao ulagati, vidjeli smo i da je jedan dio aktera ulaganja u rukomet završio na sudu – puno je tu stvari, a premalo je transparentnosti. Neozbiljno je da se cijelo vrijeme govori kako je politika odvojena od sporta, a upozravao sam da je ne samo Športska zajednica nego najveći dio rukovodećeg kadra povezan s vladajućom strankom. Htio bih da to prestane, bude veća transparentnost, da se zna koliko se troši, da se više ulaže u amaterski sport i onda se ovakve stvari se ne bi događale, zaključio je Birač.