KABA

Ženska grupa Korak poziva na edukacije svu zainteresiranu javnost: Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme

Svaka treća žena je u svijetu preživjela neki oblik nasilja

Svaka treća žena je u svijetu preživjela neki oblik nasilja. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme da se to spriječi, a to se čini radom s najmanjima kako ne bi učili živjeti po lošem modelu, riječi su ovo kojima se obratila Mirjana Duduković, predsjednica Udruge Korak u predstavljanju kampanje ‘Korak ka nenasilnom društvu’.

Kampanja ‘Korak ka nenasilnom društvu’ dio je projekta razvoja širenja i unaprijeđenja kvalitete izvan institucijskih socijalnih usluga naziva Korak u život bez nasilja. Za provedbu projekta su osigurana bespovratna sredstva u iznosu 3 milijuna 712 tisuća i 800 kuna. Projekt se provodi u razdoblju od dvije godine, zaključno s lipnjem 2023. godine. 15 posto sredstava osigurano je iz državnog proračuna RH, a 85 posto iz Europskog socijalnog fonda.

Ženska grupa Korak će ovim projektom educirati i osposobiti 10 stručnjaka koji rade s ciljnom skupinom. Edukacija će se naročito odnositi na pojačana znanja u radu s djecom. Projektnim aktivnostima će razviti posve novu uslugu organiziranog stanovanja i unaprijediti postojeću uslugu psihosocijalne podrške za žrtve obiteljskog nasilja.

Kroz kampanju ‘Korak ka nenasilnom društvu’ provodit će edukacije i okrugle stolove s ciljem podizanja svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja u obitelji s naglaskom na pravo na dostojanstven i inkluzivan život u zajednici. Prva edukacija na temu izvještavanja ‘Etički pristup izvještavanja o rodno uvjetovanom nasilju i nasilju nad ženama i djecom’ održat će se sutra na adresi Mije Krešića 4.

– Edukacija je namijenjena medijskim djelatnicima, predstavnicima institucija i djelatnicima civilnog društva, a zajedno s našim edukatorima Sašom Lekovićem, uglednim istraživačkim novinarom i nekadašnjim predsjednikom HND-a i medijskim konzultantom i Lorenom Zec, psihologinjom SOS Rijeka, Centar za ljudska prava i ne nasilje, kazala je Duduković.

Na istoj lokaciji, 6. travnja, s početkom u 11 sati održat će se i okrugli stol gdje će se govoriti o usvojenim znanjima i smjernicama pri izvještavanju o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama i djecom, te specifičnim oblicima nasilja poput seksualnog nasilja i femicida. Okrugli stol je namijenjen stručnjacima i javnosti. Svi zainteresirani su dobrodošli, poručili su iz Ženske grupe Korak.
U drugoj polovici kampanje bavit će se pitanjima prevencije nasilja među djecom i adolescentima, stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju ranjivih skupina.