Dani draganića

Cicvarić o predstavi “Semafor”: Ovo je ono što zovemo umjetnost – iz srca prenijeti svijetu

Pretpremijera je u petak, premijera u subotu u Zorin domu od 20 sati

Ovo je priča o raspadanju i sastavljanju jedne obitelji koja saznaje kako jedan njihov član, najmlađi sin Vigo, ima poremećaj u spektru autizma. Cijelu priču ispričat će Vigova sestra Mila i to u policijskoj stanici, ali zašto se Mila nalazi upravo tamo, gledatelji će saznati sami u predstavi “Semafor” čija je premijera u subotu na Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Ova predstava želi publiku uvući u Vigov svijet, pokazati gledateljima što se događa tom mladiću u glavi, zašto reagira na sebi svojstven način te zašto mu je tako teško prilagoditi se društvenim normama. Tekst predstave napisala je Petra Cicvarić nakon dvogodišnjeg istraživanja.

-Istraživanje same teme trajalo je okvirno dvije godine. Puno sam se družila s ljudima koji znaju o autizmu kako bih i ja naučila jer nisam znala ništa o tome, koja su odstupanja, kako se dijete ponaša, što se događa u mozgu i tijelu djeteta s poremećajem, koje su to vježbe i način prilagođavanja djeteta u društvu. “Semafor” je nastao na temelju priča koje sam slušala, a inspiracija mi je bila priča o dječaku koji je imao svoju rutinu. Svaki je dan odlazio u školu istim putem i jednog dana semafor nije radio. On je stajao cijelo vrijeme na raskrižju i čekao zeleno. Ta slika mi je bila inspiracija na koju sam slagala priču, rekla je Petra Cicvarić

Režiju potpisuje Peđa Gvozdić koji je pohvalio cijeli ansambl te istaknu kako je riječ o obiteljskim situacijama, situacijama među vršnjacima.

-Priča je logična, tema ozbilja i nikada ljepši i lakši proves nismo imali. Mislim da je ovo najbolja predstva koju smo ikad radili – poruka, priča, na neki je način osobna. Karlovačka je, najzavršenija. Svi su napravili izvrsne uloge. 

Predstava se premijerno izvodi u subotu u sklopu Festivala autizma, kojim se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

-Kroz jutro će biti održane radionice za djecu, kojima će se pokazati način komunikacije bez teksta, odnosno pomoću pokreta, zvuka i crteža. Poslijepodne će u kazalištu biti održano predavanje karlovačke defektologinje i logopetkinje Asije Dubravčić, o načinu komunikacije i približavanju osoba s autizmom. Navečer u 20 sati igrat će predstava, a za to vrijeme Zorin dom će biti osvijetljen plavim svjetlima, navela je Jasmina Kundić iz Udruge Frendofon.

Kundić je dodala kako nisu htjeli s predstavom raditi dramu oko autizma jer to nije drama, nego sastavni dio života.

-U početku za roditelje je, ali kada kasnije živite s time to je normalan život i nema više nenormalnih ponašanja ili odstupanja. Moje dijete je takvo i on je meni normalan, problem je društvo i njega treba educirati. Bit je u tome da osvijestimo društvo u kojim je područjima autistima teško funkcionirati. Svaki autist će biti funkcionalan u društvu onoliko koliko mu je pružena podrška, objasnila je.

Ja sam baš guštala u predstavi. Tako lijep i bogat proces kao da ga je vodila neka viša sila. Iz srca je i bez fige u džepu. Ovo je ono što zovemo umjetnost – iz srca prenijeti svijetu, zaključila je Petra.

Pretpremijera predstave je u petak, a premijera u subotu i to oba dana u 20 sati.