Otvoren prvi karlovački lapidarij: Sjajan izbor iz arheoloških zbirki Muzeja grada Karlovca

U Karlovačkom gradskom muzeju otvoren je prvi karlovački lapidarij koji sadrži deset kamenih spomenika, osam antičkih i dva srednjovjekovna. Antički su uglavnom nadgrobni spomenici, stele, urne i poklopac sarkofaga. Od srednjovjekovnih tu je škropionica i jedan kameni ulomak za koji se još sa sigurnošću ne zna čemu je točno služio. Spomenici su prikupljani na lokalitetima: Topusko, Slavsko Polje, Točak, Vujaškovići i Modruš.

Najupečatljiviji je nadgrobni spomenik visine tri metra- rimska stela koja je pronađena u Topuskom.

– radi se o velikoj steli koja je dopremljena iz Topuskog. Predstavlja spomenik nepoznatog bračnog para. Mi sa ovakvih spomenika često u arheologiji saznajemo njihova imena pa čak i godine koje su imali u trenutku smrti, kod ove to nažalost nije slučaj jer je donji dio utučen pa smo ostali zakinuti za taj dio natpisnog polja. Stelu tako možemo datirati u široki raspon od 1.- 4. stoljeća kako i stoji u arheološkoj dokumentaciji, no ja bih slobodno mogla reći da je to početak 2. stoljeća pa do 4. stoljeća jer se na području središnje Hrvatske ovakve monumentalne velike stele rijetko pojavljuju prije početka 2. stoljeća, no naravno, može biti i izuzetak, ispričala je autorica izložbe i kustosica arheološkog odjela Matea Galetić.

Repliku gornjeg dijela te stele mogu dodirivati svi, a posebno slijepe i slabovidne osobe kako bi se kroz taktilno iskustvo mogli upoznati sa spomenikom. Značajan je ovo dan za Karlovac, potvrdila je ravnateljica muzeja Hrvojka Božić.

– Ovo je prvi lapidarij Muzeja grada Karlovca a i prvi karlovački lapidarij. Po svom obimu, zbog prostornog ograničenja je nešto manji, ali je sjajan izbor iz naših arheoloških zbirki koje su bogate kamenim spomenicima i prilika je da barem jedan dio tih bogatih zbirki prikažemo. Ovaj lapidarij je proširenje sadržaja Gradskog muzeja Karlovac, njegovog stalnog postava, kazala je Božić.