Dani draganića

Sve je više motociklista na cestama- Boljkovac: Važno je prilagoditi brzinu i nositi reflektirajuću opremu

Prošle godine na području policijske uprave Karlovačke evidentirano je 419 prometnih nesreća, bilo je tu i lakših i težih tjelesnih ozljeda. Upozorenje je to svim vozačima da budu što oprezniji u prometu, bez obzira što vozili.

– Prošle godine statistički dobro stojimo s time da nismo imali smrtno stradalih vozača motociklista niti putnika na motociklima ili mopedima. Ukupno je prošle godine zabilježeno pet smrtno stradalih sudionika u prometu od čega je jedan biciklist, pješak te vozači osobnog automobila. Za ovu godinu bilježimo dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motociklista. Jedna osoba je zadobila teže tjelesne ozljede dok je druga lakše. Kod jednog vozača mopeda je utvrđen utjecaj alkohola, kazao je načelnik PPRP Karlovac Davor Boljkovac.

Vozačima motocikala se preporuča da svoja vozila tehnički pregledaju, a bit će i besplatna prilika.

– MUP u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske tijekom mjeseca travnja planira provedbu dana tehničke ispravnosti gdje će svi vozači mopeda i motocikala moći besplatno pregledati svoja vozila kako bi ostvarili prvi i osnovni preduvijet za sigurno sudjelovanje u prometu. Važno je da vozači uz uporabu svjetala tijekom cijele godine imaju i reflektirajuću motociklističku opremu koja pospješuje njihovu vidljivost na prometnicama. Važno je i prilagoditi brzinu prema ograničenjima i uvjetima na cesti.

Prošle godine su motociklisti najčešće stradavali izvan užeg područja grada Karlovca i to za vikend- nedjeljom.

U prometnoj policiji napominju kako se prometne nesreće najčešće događaju prilikom pretjecanja vozila i tu je potreban dodatan oprez, a važno je spomenuti i određenu količinu pijeska koja je zaostala još od zimskog posipavanja prometnica te bi vozači i to trebali imati na umu prije nego povećaju brzinu vozila.