Dani draganića

Hajsan Dolinar: U županiji trenutno 188 izbjeglica iz Ukrajine, neki već pronašli posao, 26-ero djece upisano u škole

U Karlovačkoj županiji trenutno je 188 raseljenih osoba iz Ukrajine. U Grabovcu ih je tako 68, Macoli 47, u Karlovcu 28, Slunju 14, Dugoj Resi sedam, Ogulinu i Ozlju po četiri. Sve oni trebaju skrb, od primarne smještajne, zdravstvene i pomoć koju pruža crveni križ.

No, zasigurno im je pomoć potrebna i pri pronalasku posla.

-Kada čovjek dođe u Hrvatsku on dobije iskaznicu o privremenoj zaštiti na kojima je OIB i putem njega može na tržište rada može jednako kao svaki hrvatski građanin. Za tadašnjih 76 ljudi koji su bili u Grabovcu mi smo detaljno analizirali što su oni po struci, što su u Ukrajini radili te koje bi poslove željeli obavljati. Te podatke ima Zavoda za zapošljavanje, kazala je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar za Trend.

U ovom trenutku desetak osoba je u pregovaranju za posao, neki već rade.

-Studentski centar zapošljava jednu ženu koja je kod njih smještena, Lola Ribar dva zapošljavanja, naša Nadia kao prevoditelj, što će financirati Karlovačka županija, jedna osoba kao fitness trener u razmatranju.

Hajsan Dolinar je pozvala poslodavce da se jave Zavodu kako bi se potrebe mogle uskladiti s ponudama.

-Kako bi bili što brži i operativniji poslali smo na 500 adresa iz baze poslodavaca upit koja radna mjesta, dob i spol im je potreban u ovom trenutku tako da raseljene osobe možemo direktno povezati s njima.

U školama diljem županije je ukupno 26-ero ukrajinskih učenika

Prema riječima Hajsan Dolinar, lijepo su se adaptirali i ostala djeca su ih izvrsno prihvatila te im pomažu.

-Oni latinično pismo poznaju samo ako su učili engleski jezik, no vrlo brzo se snalaze. Dobili su tablete ili od škole ili su im djeca posudila. Razlike u školstvu postoje. Za razliku od nas, u Ukrajini su imali osmogodišnji program u 9 razreda.  Imali smo dijete u Grabovcu koje po našim godinama još nije trebalo ići u prvi razred, no u Ukrajini je već krenulo. Dijete koje polazi matematičku gimnaziju kod nas ima četiri sata matematike tjedno, ondje 11, fizike je imalo sedam sati tjedno, kod nas dva sata. To je dijete treći razred i ako ostane u Hrvatskoj iduće godine će polagati hrvatsku državnu maturu.

Prema planu i programu rada i uz suglasnost škole, kako Hajsan Dolinar navodi, učiteljica koja u svome razredu ima djecu drugu govornog područja, svaki taj učenik dobit će dva sata dodatnog učenja hrvatskog jezika tjedno. Sve potrebe koje to dijete ima osigurava škola.

Županija je napravila i analizu po školama koja je pokazala da  osnovne škole mogu pohađati ukupno 1.903 učenika iz Ukrajine.