Dani draganića

Prvi travanj umjesto šale donio ozbiljne promjene, građani plaćaju skuplju struju i plin, a smanjenje PDV-a trebalo bi smiriti rast cijena

Prvi travanj. Nekada najsmiješniji dan u godini, prepun šala i dobrih spački, ovog će puta biti – prepun poskupljenja. Građane već mjesecima muči rastuća inflacija, potrošačka košarica sve je oskudnija, no od danas će se val poskupljenja preliti i na – režije.

​Poskupljuje plin, a cifre na računima trebale bi biti oko 16 posto veće. Nešto manje poskupjet će i struja, a iz HEP-a poručuju kako će prosječni račun biti skuplji za oko 27 kuna mjesečno. Sva ova poskupljenja udarila bi građane po džepu i puno drastičnije, da Vlada nije donijela paket mjera ne bi li zaštitila novi udar na ionako poljuljani životni standard. Na sjednici sredinom ožujka usvojen je paket mjera, a premijer Andrej Plenković tada je zborio ovako:

Objasio je i koliko bi zaista poskupljenje bilo kada država ne bi reagirala.

-Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera od 1. travnja računi za struju poskupili bi 23 posto, a za plin 79 posto.

Osim energenata, građane brinu i sve veće cijene na policama trgovina. Porast režija odrazit će se i na njihov raspoloživi budžet, a dodatni inflatorni udar spriječen je smanjenjem PDV-a na određene prehrambene proizvode s 25 i 13 na 5 posto.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je da bi to trebalo značiti kako je od danas jeftinije svježe meso i riba, jaja, voće i povrće, ulja i masti, higijenske potrepštine i mnoge druge namirnice, no brojni trgovački lanci svoje su cijene – iz empatije prema kupcima – spustili i ranije. Šef proračuna poručio je kako očekuje da se niži PDV odrazi na cijene artikala, ali ističe da cijene ne ovise samo o toj poreznoj stavci.

-Kroz ovaj odgovor ne dajem bilo kome alibi da može nešto učiniti. Dakle, naravno da se od njih očekuje da ovo snižavanje stope PDV-a preliju tamo gdje je zapravo originalno i ciljano, a to su potrošači.

Naglasio je kako je ova mjera za snižavanje PDV-a originalno trebala stupiti na snagu s uvođenjem eura, no događanja su ih primorala reagirati ranije. Uvjeren je kako će divljanje cijena spriječiti samo tržište.

-Što se tiče segmenta maloprodaje hrane, da tu imamo jedno jako visoko konkurentno tržište i ono bi zapravo trebalo dati jedan dodatni doprinos da se zaista taj efekt smanjivanja stope PDV-a prelije prema potrošačima.

Situaciju oko udara na džepove građana komentirao je i predsjednik Zoran Milanović poručivši:

-…a neke stvari ćemo morat naprosto, pričekat da prođe rat. Tu nema, naprosto, sreće. Od ovoga će koristi imat Kina i Amerika. Europa neće imati koristi. Energenti će rast. Rusi neće preko noći odustati zbog toga što su im uveli nekakve sankcije. To se nikada ne postiže. Ja bih volio da sankcije zaustave rat i da Rusi, naprosto ono, ugase i da ih odšlepaju natrag u Rusiju. To se neće dogodit.

Osim na policama i računima, cijene svakodnevno divljaju i na benzinskim crpkama, a koliko će sve ovo utjecati na naš životni standard u mjesecima pred nama tek ostaje za vidjeti.