Dani draganića

U Brlogu obilježena 154. obljetnica rođenja Emila Laszovskog

Delegacija Družbe Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Karlovcu obilježila je 154-tu obljetnicu rođenja velikog hrvatskog domoljuba, arhiviste i povijesničara Emila Laszovskog ispred njegove rodne kuće u Brlogu.

U delegaciji, koju je predvodio Veliki meštar Družbe Mislav Grgić Zmaj Strossmayerski,  bili su i Mladen Kuka Zmaj Abesinski II. pročelnik ZS i član NO DBHZ, Ivan Mateša Zmaj Slovinjski zamjenik pročelnika i Antonio Bosio Zmaj Vukovarski III.

Nakon prigodnih govora, članovi delegacije položili su u ime Družbe vijenac na rodnoj kući ispod reljefa svojeg suutemeljitelja i prvog Velikog meštra. U obilježavanju obljetnice nazočio je i autor reljefa, akademski kipar Stjepan Divković i sadašnji vlasnik kuće Ivan Petrina, kojem su se članovi  Družbe Braća Hrvatskog Zmaja zahvalili na višegodišnjem gostoprimstvu i susretljivosti.

Po povratku delegacija je posjetila i Stari grad Ozalj čiji su vlasnici od 1928. godine upravo najviše zaslugom Emila Laszovskog. Emil Laszowski bio je suutemeljitelj ove drevne slavne hrvatske organizacije zajedno s Velimirom Deželićem 1905.godine. Družba je nazaslužnija za osnivanje hitne medicinske pomoći, vatrogastva, Državnog arhiva i knjižnice grada Zagreba.