Svjetski je dan svjesnosti o autizmu: U Hrvatskoj još uvijek ne postoji statistika koliko je autista među nama

Danas je Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Udruga za inkuziju i promicanje kvalitete življenja djece i mladih s teškoćama Frendofon pripremila je prigodne radionice. Ove su godine odlučili razveseliti svu djecu radionicama s ciljem edukacije na djeci zabavan način. Potreba za ovakvim radionicama i podrškom je sve veća iako nažalost još uvijek ne postoji statistika koliko je djece autističnog spektra u Hrvatskoj.

– Ono što mi imamo podatke za našu županiju i za grad Karlovac je da se svake godine dosta povećava broj djece kojima se dijagnosticira 3. ili 4. stupanj invaliditeta, a djeca s autizmom najčešće spadaju u tu kategoriju. U školama u redovnom sustavu je ove godine između 60 i 70 pomoćnika u nastavi u cijeloj Karlovačkoj županiji što je jako veliki broj. Smatram da je zaista važno da se oformi registar u RH jer je važno da se dobiju podaci zbog podrške koju je autistima nužno osigurati, kazala je Jasmina Kundić, tajnica udruge Frendofon.

Bogat program obilježavanja može se pronaći OVDJE.

Poremećaji iz spektra autizma očituju se u teškoćama u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, u održavanju i razumijevanju socijalnih odnosa, u ponavljanju pojedinih radnji dok s druge strane autisti mogu pokazivati iznimne vještine u matematici, motorici, glazbi i slično.