Program senzorne integracije u Dječjem vrtiću Rakovac – povratak načinima igre i razvoja prijašnjih generacija

U Dječjem vrtiću Rakovac u skupini Pčelice provode ranu stimulaciju osjetila, odnosno senzornu integraciju. Ova mještovita skupina djece program pohađa još od jaslica i vidljiv je njihov značajan razvoj i napredak.

Mjesto je to gdje ručice, nožice, oči, uši i nosevi imaju mnoštvo raznolikih poticaja, a sve u svrhu što boljeg razvoja. Puno je tu šuškanja, zveckanja, zvonjave, dodirivanja raznih površina, glatkih, hrapavih, mirišanja raznih mirisa, a kroz aktivnosti koje provode nastoji su istovremeno poticati više osjetila.

Iako se i u primarnom sustavu predškolskog odgoja potuče razvijanje svih osjetila, u senzornoj integraciji je to puno bogatije. Djeca iznimno dobro reagiraju na ovaj program, ističu odgojiteljice ove skupine Ana Bačić i Martina Milašin

Primijetno je da se djeca prilično dugo mogu fokusirati na jednu stvar, što u današnje vrijeme postaje sve teže. Poznato je kako se brzo zasite novih igračaka, a ovdje se satima mogu igrati s piljevinom.

U vrtiću se trude da djeci pruže što više raznolikih sadržaja, a uključuju se i odgojitelji i roditelji kako bi djeca imala što raznovrsnije poticaje. Poput posađenih biljaka koje djeca mogu istraživati. Povratak je to načinima na koje smo su se igrale prijašnje generacije.

Program je namijenjen svoj djeci i svima može biti iznimno koristan i poticajan.