KABA

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa osmislio ‘Karlovačku kalvariju’ koja bi povezivala svetište sa Starim gradom

U Nacionalnom svetištu sv. Josipa uređuje se crkva ali i dvorište i okoliš oko crkve. Nakon 16 godina završeno je parkiralište koje je dobilo svoj nastavak iza župne dvorane, napravljena je francuska cesta prema kapelici Ranjenog Isusa koju koriste Grkokatolici, a predviđa se i urediti prostor za osvježenje hodočasnika. Uz sve to monsinjor Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta ima ideju prema kojoj bi se mogla napraviti ‘Karlovačka kalvarija’ koja bi povezivala Nacionalno svetište sa Starim gradom Dubovcem.

– Htio bih da od našeg križa koji se nalazi između našeg svetišta i katoličkog groblja Dubovac bude prva postaja te da napravimo stazu do Gospe Snježne koja će se onda u jednom trenutku odvajati prema Starom gradu kako bi ljudi koji dođu ovdje, a koji ne znaju za stazu koja ide kroz šumicu, mogli doći do Starog grada. Svjedok sam da mnogi turisti, školske ekskurzije, parkiraju autobus na ovom parkiralištu i penju se prema Starom gradu. Kada bismo napravili Karlovačku kalvariju koju bismo onda oplemenili nekim kršćanskim sadržajem vjerujem da bi hodočasnici koji ovdje dolaze zasigurno češće posjećivali i Stari grad. Prije dvije ili tri godine organizirana je prezentacija starih zanata gore na Starom gradu, vidio sam fotografije toga, pohvaljujem organizatore, no nažalost nisam baš primijetio veliki broj posjetitelja, a baš taj dan mi smo imali ovdje tisuću hodočasnika. I da su oni imali taj vidljivi put do Starog grada zasigurno bi barem pola njih se prošetalo do tamo i to vidjelo, kazao je mons. Sente.

Uz suradnju Gradskog muzeja i Nacionalnog svetišta može se ljepote grada učiniti vidljivijim, prepoznatljivijim i ljepšim, zaključio je rektor svetišta mons. Antun Sente.

omicron