Dani draganića

U sklopu Erasmus projekta učenici iz Češke i Poljske stigli u Barilović, zajedno s Hrvatima će razvijati matematičke vještine

Osnovna škola Barilović koordinator je i nositelj novog Erasmus projekta MATH 4YOU AND 4ME. Partneri na projektu su škole iz Poljske i Češke čiji su učenici i učitelji stigli u Barilović.

Učenje matematike na zabavan način u okruženju vršnjaka iz drugih zemalja obilježit će novi Erasmus projekt Barilovićke škole. On je prilika za razvijanje vještina, ali i druženje učenicima iz Poljske i Češke.

-Razvit ćemo neke vještina, usporediti kako se matematika radi u Češkoj i Poljskoj. Sve radimo s tim ciljem da djeca malo više zavole matematiku, jer smo primijetili da im sve teže ide, rekla je Ivana Tuškan Mihalić, voditeljica projekta i nastavnica matematike.

Ovo je prvi susret u sklopu projekta, pa su ga đaci iskoristili za predstavljanje svoje škole, običaja i tradiciju svoje zemlje. Zadovoljni su gostoprimstvom hrvatskih školaraca.

KARLOVACKO

-Malo sam umoran, ali ovdje imaju jako ukusnu hrvatsku hranu. Osjećam se kao kod kuće, rekao je učenik Filip iz Čeke.

-Naša škola je nova u ovom projektu, nama je sve ovo novo, sretni smo zbog toga. Ovo je sjajna prilika razgovor, upoznavanje novih ljudi. Ovo je lijepo mjesto i zahvalni smo na svemu, kazala je učiteljica engleskog jezika iz Čeke Katerina Husičkova.

S projektom su zadovoljni i hrvatski školarci. Vesele se prije svega druženjima i izletima s vršnjacima, ali svjesni su i važnosti matematike.

-Dosta učenika ima lošu razinu postignuća iz matematike i to je neprestano učitelje dovodilo u razmišljanje kako to promijeniti, tako je došlo do ovog projekta. Učenici mogu sudjelovati u timskim grupama s drugim učenicima i tako provježbati matematiku, rekla je učenica 5. razreda OŠ Barilović Ana Bosiljevac, a njena kolegica Nika Cindrić kazala je kako je projekt dobar jer djeca imaju priliku prikazati kulturu i običaje svoje zemlje.

Projekt traje do svibnja 2023. godine. Susreti će biti i u Poljskoj, zatim Češkoj, a zadnji susret ponovno u Hrvatskoj. Prednosti sudjelovanja u projektu osjeća cijela škola, osobito uečnici 4. i 5. razreda koji su uključeni u Erasmus projekt. Osim boravka u školi, učenici će obići Pulu, Zagreb te Karlovac. Svojim domovima odlaze u petak.