Dani draganića

U Tounju obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima mina

U tijeku je projekt razminiranja nakon čijeg dovršetka će općina Tounj u potpunosti biti oslobođena mina

Danas je Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina. Prigodno obilježavanje uz sudjelovanje predstavnika svih uključenih u projekte razminiranja, održano je ne radilištu projekta razminiranja u općini Tounj kod naselja Tržić Tounjski. Prema službenim podacima koje je predstavio Nikša Bogdanić u tijeku su radovi kroz četiri idejna projekta, a sve u sklopu velikog projekta razminiranja Karlovac KARST. Njihovim dovršetkom prostor općine Tounj bit će u potpunosti oslobođen od mina.

-Ovaj projekt vrijedan je 240 milijuna kuna, a 85 posto iznosa sufinanciran je od Europske unije. Iznimno je važan za nas u Hrvatskim šumama. Njime će se osim razminiranja, što je i najviše stavka projekta, omogućiti i obnova protupožarne infrastrukture, ali i važna biološka obnova šuma – rekao je Tomislav Lipošćak, voditelj projekta ispred Hrvatskih šuma

Dosad je na ovom dijelu projekta pronađeno ukupno 81 minsko eksplozivno sredstvo. Stoga je svoje zadovoljstvo istakla i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin. Važnost projekta županica Furdek Hajdin oslikala je podatkom kako je dosad od mina stradalo 69 osoba, a nažalost tu je i 16 smrtnih ishoda. Na nivou Hrvatske dosad je u razminiranje utrošeno više od 7 milijardi kuna rekao je Damir Trut ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite, no naglasio je i kako se ovaj iznimno obiman i zahtjevan posao približava kraju.

-Republika Hrvatska kroz protekle godine uložila je zaista velika sredstva u razminiranje. Ostalo nam je još raditi na 199 kvadratnih kilometara. Plan nam je da Hrvatsku u potpunosti oslobodimo mina do 2025. godine. Za to će nam trebati još 1,7 milijarde kuna, a ta će se sredstva osigurati dijelom kroz državni proračun, a dijelom iz fondova EU. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli u tom procesu – rekao je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite.

Na obilježavanju je posebno emotivan bio Ivica Sopek, načelnik općine Tounj, koji je na ovom prostoru kao hrvatski branitelj stradao i to upravo od mine.