Dani draganića

CEIK Braća Seljan obilježio godišnjicu rođenja Mirka Seljana ispred njegove rodne kuće

CEIK Braća Seljan i Družba braće Hrvatskog zmaja obilježila je obljetnicu rođenja karlovačkog istraživača, pustolova i planinara Mirka Seljana. Svečano su položili vijenac na rodnu kuću Seljanovih koja se nalazi na Gazi.

Prije 151 godinu u Karlovcu se rodio Mirko Seljan. Svojim otkrićima zadužio je grad, a kako se njegov doprinos ne bi zaboravio CEIK Braća Seljan ne propušta priliku obilježavanja značajnih datuma vezanih uz dvojicu karlovačkih ekspedicionista.

-O Mirku kao istraživaču možemo puno toga reći, ali ono najznačajnije da je on 1913. godine, neposredno pred svoju smrt, otkrio i Gran Pajaten. To je jedna pra Inka kultura, jedno arheološko nalazište, starije čak i od legendarnog Machu Picchua koji je danas jedno od osam svjetskih čuda. Činjenicu da je Miro otkrio takvo nalazište smo otkrili na jednoj od ekspedicija kada smo terenski istraživali njegov život u Peruu. Nakon toga smo krenuli s promocijom tog njegovog otkrića, rekao je  Mladen Kuka, predsjednik CEIK-a Braća Seljan.

No osim obljetnice rođenja Mirka Seljana današnji datum je za CEIK značajan jer se obilježava i 99. obljetnica osnivanja podružnice Hrvatskog planinarskog društva.

-I rat je, između ostalog, učinio svoje, da nije bilo kontinuiteta u radu od 100 godina kod niti jednog društva u Karlovcu. Mijenjala su se njihova imena, a bilo je još nekih rupa o tom periodu. No mi bilježimo da je to 100-a obljetnica organiziranog planinarstva  u Karlovcu. Svako društvo u Karlovcu ima pravo da taj dan obilježava na način kako smatra da je to adekvatno, kazao je Kuka.

Uz predsjednika CEIK-a Braća Seljan, vijenac su položili i Marijan Kalapurić, predsjednik Hrvatske akademske zajednice u Austriji te Ivan Mateša, član Družbe Braća Hrvatskog Zmaja.