KABA

Grad pripremio 1,9 milijuna kuna za potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima – zahtjeve prima do kraja studenog, ali nije loše požuriti

– Ovakve potpore godinama olakšavaju poslovanje postojećim poduzetnicima i poljoprivrednicima, ali cilj nam je da se uključe i novi, da iskoriste ovo za pokretanje vlastitog posla, poručio je gradonačelnik Damir Mandić s današnje pressice na kojoj su predstavljene ovogodišnje potpore malom gospodarstvu i poljoprivredi.

Za tu je namjenu u gradskom proračunu osiguran 1,9 milijuna kuna, od kojih 800.000 za poduzetnike, 920.000 za poljoprivrednike, 190.000 za ruralni razvoj, a 50.000 kuna za štete nastale u elementarnim nepogodama.

Takve su potpore, po riječima Daniele Peris, pročelnice UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, bitne za održavanje i unapređenje poslovanja gospodarstvenika i poljoprivrednika, otvaranje novih radnih mjesta i očuvanje ruralnog prostora.

– Na javni poziv za dodjelu potpora mogu se javiti mikro i mali poduzetnici i poljoprivrednici s do 10 zaposlenih i manji poduzetnici do 50 zaposlenih, u poljoprivredi OPG, obrti, zadruge, mikro poduzeća upisani u Upisnik poljoprivrednika, napomenula je Peris.

Potpore koje mogu dobiti su za jačanje konkurentnosti poduzetnika, poduzetnici početnici za inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti, edukaciju, troškove zakupa…, a od ove godine i digitalizaciju poslovanja. Novost je i sufinanciranje troškova zakupnine svim gospodarskim subjektima koji nisu u vlasništvu Grada i RH – lani su to bili samo oni kojima je bio zabranjen rad zbog pandemije, zatim za nabavu novih ili rabljenih taksi vozila, te za troškove nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije.

Poljoprivrednicima su potpore planirane kroz 11 mjera za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i 6 mjera ruralnog razvoja, a između ostalih, odnose se na potpore za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, nabavu mehanizacije, biljnu i stočarsku proizvodnju, pčelarstvo, preradu poljoprivrednih proizvoda na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, nabavu ambalaže za vlastite proizvode – što je novina, kao i za digitalizaciju poslovanja.

– U turbulentnim smo vremenima, svjesni smo svih troškova koje imaju i pratit ćemo kako će se razvijati situacija pa nastojati, ponajprije s Obrtničkom komorom, uskladiti i vidjeti što i kako dalje da taj novac koji ide prema malim poduzetnicima i obrtnicima zaista bude što učinkovitiji, poručio je Mandić.

Javni poziv za dodjelu potpora objavljen je na www.karlovac.hr, gdje se online zahtjevi i podnose, a otvoren je do 30. studenog, odnosno, do utroška predviđenih sredstava.