Dani draganića

Zona na Selcu bit će najveća gradska, ali kada će zaživjeti, ne zna se – Najprije otkup zemljišta jer je privatno

Zona Selce bit će najveća poslovna zona u Karlovcu, no kada će zaživjeti, teško je i nagađati.

Odluku o njenu osnivanju donijelo je Gradsko vijeće, ono prijašnje, na svojoj posljednjoj sjednici u tom mandatu, 2021. Zona je nakon toga upisana u Jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture, što je preduvjet da bi je Grad mogao prijavljivati na nacionalne i europske natječaje putem kojih planira financirati njenu izgradnju i opremanje.

Ono što Grad čeka, i neće to biti jednostavan posao, jest rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Za razliku od zone na Mekušju, gdje je sve bilo gradsko zemljište, kaže gradonačelnik Damir Mandić, na Selcu je ono uglavnom u privatnom vlasništvu.

– Vlasništvo je bilo gradsko; država ga je darovala Gradu, i bilo je lakše rješavati imovinsko-pravne odnose. Kod zone Selce to će biti puno kompliciranije jer se radi o privatnom vlasništvu, ali imamo nešto novca od zone Mekušje pa ćemo to preusmjeriti na otkup tih parcela. Poslovne zone smo poprilično popunili, lagano već ulazimo u probleme i zato smo i krenuli sa zonom Selce, ali je problem što su sve parcele u privatnom vlasništvu. Stupili smo u kontakt s nekim vlasnicima, rekli su nam svoja razmišljanja, ali tu postoji jasna procedura kako se otkupljuju te parcele, kazao nam je Mandić.

Ovu i iduću godinu Grad maksimalno planira iskoristiti za rješavanje tih imovinsko-pravne odnose, ali i pristupnu cestu zoni, koja je obveza Grada.

– Naravno da ćemo i za nju morati iznaći sredstva. Neke su najave da će biti natječaja na nacionalnoj razini pa ćemo i tu pokušati povući određena sredstva, najavio je.

Za zonu na Selcu ranije je izrađen Urbanistički plan uređenja, a na više od 70 hektara bit će mjesta za različite djelatnosti: proizvodnu, trgovačku, servisnu, zanatsku.

– Očekujem da bismo s cestom krenuli 2023., cesta je najlakše za reći, ali govorim i o komunalnim uvjetima koje treba dovesti do zone; vjerujem da ćemo 2023. taj dio krenuti raditi. Tada ćemo imati i jasniju sliku zainteresiranosti potencijalnih investitora. Bilo je već veliih poslovnih subjekata koji su došli u Grad, interesirali se za zonu… Naravno da ovaj dio imovinsko-pravnih odnosa komplicira i nama i njima realizaciju, zaključio je Mandić.

Budućoj zoni na Selcu prednost će biti i planirani novi silazak s autoceste, no i to je za sad budućnost.