KABA

Žitna lađa kreće s novim projektom: Stranim turistima pokazat ćemo svu ljepotu i bogatstvo Karlovačkog Pokuplja

Na pristaništu Žitne lađe u Brođanima predstavljena je nova turistička atrakcija – Povijesna tura riječnom lađom.

Uz redovnu plovidbu vikendom u Žitnoj lađi su krenuli s novim projektom namijenjenim stranim turistima. Novom atraktivnom rutom posjetitelje će upoznati s bogatom tradicijskom baštinom Karlovačkog Pokuplja.

-Mi smo odlučili svim posjetiteljima Žitne lađe da vide kakva je to tradicija ploviti rijekom Kupom, ali na jedan drugačiji i inovativan način. U našoj novoj turi posjetitelji imaju priliku, uz kostimiranu animaciju, vidjeti i okusiti domaće proizvode s ovog područja, čuti povijesne priče, objasnila je Jasmina Cvetković iz Udruge Zvono uz Kupu.

Njihovi lađari ne propuštaju ispričati najzanimljivije priče i dogodovštine iz bogate karlovačke lađarske prošlosti, a za sada su otkrili samo jednu.

-Mi smo jako ponosni činjenicom da je Kamensko bila antička luka i da se na našoj ruti nalazi jedan potopljeni antički brod koji je jedan od dva takva broda u Hrvatskoj, otkrila je Cvetković.

Rutom koja kreće nakon Uskrsa žele se privući prije svega turisti koji dolaze na zagrebačko i plitvičko područje. Osim što će čuti brojne zanimljivosti, turisti će vidjeti i kako su lađari nekada izgledali, kako su izgledale snaše, kako su se odijevale i ponašale.

Osim zanimljive rute predstavljen je i projekt udruge Dobar dan iz Zagreba naziva Jaka udruga – sretna zajednica. Njima je partner na projektu Zvonu uz Kupu iz Karlovca. Cilj projekta je jačanje kapaciteta udruga civilnog društva kako bi mogle pružiti odgovor na izazove lokalne zajednice u kriznim vremenima. Projekt se osim u Karlovačkoj županiji provodi i u Sisačko moslavačkoj te Gradu Zagrebu. Aktivnosti uključuju jačanje zaposlenika pet udruga  kroz 12 edukacija, a uz to naglasak je stavljen na promociju volonterizma.