Dani draganića

Mandić: Radovi u Zvijezdi u lipnju ili srpnju, moraju završiti kad i Aglomeracija do kraja 2023., ali nadam se da će to biti listopad

Radovi u Zvijezdi, kao i oni na Gornjem Mekušju i Maloj Švarči, jedinoj grupi radova u sklopu Aglomeracije Karlovac – Duga Resa koji još nisu krenuli, počet će u lipnju ili srpnju i biti završeni kad i ostali, do kraja 2023., nadam se i prije, u listopadu.

Izjavio je to danas gradonačelnik Damir Mandić, dodavši da bi ugovor s odabranim izvođačem radova trebao biti potpisan do kraja travnja.

– Stigle su četiri ponude. Procijenjena vrijednost bila je 111 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda je iznosila 137 milijuna kuna. “Probijanje” je odnosi na europski dio projekta, poskupljenje materijala, cijevi i ostalog; ne na onaj dio koji financira Grad. ViK i Grad su poslali Ministarstvu financija zahtjev za osiguranje tih dodatnih sredstava za sufinanciranje, Ministarstvo je odluku donijelo prošli tjedan, ViK ju je dobio, Grad ju očekuje ovaj tjedan kao i HEP-a, koji mora dati svoju suglasnost i mislim da ćemo do kraja travnja imati ne samo donesenu odluku, nego i potpisan ugovor, rekao je Mandić.

Napomenuo je da se u toj grupi radova, uz Zvijezdu, nalaze i Gornje Mekušje i Donja Švarča, a od izvođača radova s kojim će biti potpisan ugovor očekuju kvalitetan izvedbeni projekt budući se radi o obimnim radovima, morat će dobro balansirati jer traju i radovi na Kamenskom i Sajevcu, dok bi za Malu Švarču sve trebalo biti jednostavnije jer rotor Logorište mora biti završen do 15. lipnja.

Odgovarajući na pitanje kako Grad misli utjecati na privatne vlasnike u Zvijezdi da počnu uređivati svoje objekte, kazao je da će nakon uređenja komunalne infrastrukture vidjeti kako ih motivirati; oslobađanje plaćanja komunalne naknade još 2019. na to baš i nije utjecalo. I ne samo na vlasnike manjih zgrada, nego i Centrala i Velike vojarne.

– Posljednji razgovor s vlasnikom Centrala je bio 2020. godine, i on je tada rekao da mu je komunalna infrastruktura problem i obećao je da će, kad bager stigne do Centrala, i on početi s obnovom. Dali smo si ruke, vidjet ćemo hoće li biti tako. A za Veliku vojarnu, privatna investicija koja je imala svoju logiku, zbog svih zavrzlama nije realizirana. Grad je na raspolaganju. Išla je inicijativa Grada i Županije njenog vraćanja u vlasništvo, što povlači i financije, no Grad je i tu na raspolaganju, da zajedničkim naporima ju pokušamo staviti u funkciju. Pogotovo jer će Oružana kroz godinu dana biti gotova, a imamo građevinsku za uređenje trga, s tim ćemo ići u ITU mehanizam  pa ni Velika vojarna ovakva kakva je neće biti posebno atraktivna ako se sve ostalo uredi, kazao je Mandić.