Dani draganića

Hoće li blagdanski stolovi ovog Uskrsa biti skromniji?

Ove godine blagdanska košarica mogla bi biti skuplja u odnosu na prethodne godine. Upitali smo neka poznata lica što će se na njihovu stolu naći ovog Uskrsa.

– Subota je dan kada se košare nose na blagoslov. U mom selu Jurovu to će biti u 13 sati. Svećenik blagoslovi sve ono što vrijedne domaćice, spominjem tu i moju svekrvu, pripreme. U uskršnjoj košarici mora biti domaća šunka, jaja s hrenom, domaći kuglof- što žući i sa što više grožđica. Sve su domaći proizvodi, ljudi se za to pripremaju cijelu godinu pa to bude tradicionalno isto, kazala je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice.

– Ipak moramo priznati da ćemo svi nastojati da bude malo skromnije, možda smo se malo uljuljkali pa smo bili skloniji pretjerivanju. Rast cijena, pandemija, rat u Ukrajini nas je sve podsjetio da moramo sve svesti u skromnije okvire, rekla je Ivanka Magdić, ravnateljica Doma zdravlja Slunj.

Načelnica općine Cetingrad Marina Kalić kazala je kako sama voli raditi blagdanske kolače. Na njenom će se stolu tako za Uskrs sigurno naći mađarica.

– Mislim da nećemo biti nešto skromni, Uskrs je naš najveći blagdan i taj dan si damo oduška, da to bude onako kako treba biti, kazala je Kalić.

Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja kazala je kako u blagdanskim trenucima bez obzira na tradiciju ne treba pretjerivati već pripremiti sve onoliko koliko treba za jednu obitelj kako se ne bi hrana bacala.

Župnik u Cetingradu, vlč. Ivica Tolla kazao je kako trebamo brinuti o svojoj duši a tako i o svojem tijelu jer ćemo jednog dana uskrsnuti zajedno sa svojim tijelom. Svima je čestitao Uskrs i poželio da ga proslavimo u zajedništvu sa svojim bližnjima.