Karlovačke škole i vrtići, te Hostel u Selcu iduće godine imat će svoju struju – Na krovove stižu sunčane elektrane, projekt vrijedan 450.000 eura

– Fotonaponske elektrane na većini od 14 javnih objekata u potpunosti će pokrivati njihove potrebe za električnom energijom. Elektrane su dimenzionirane tako da objekti pokriju svoju energiju u potpunosti, kazao je na današnjoj pressici Robert Vodopić, voditelj projekta SolariKA.

Vrijedan je gotovo 450.000 eura, a u idućih 18 mjeseci donijet će sunčane elektrane na krovove dječjih vrtića Dubovac, Mahično, Turanj, Švarča, Gaza, Grabrik i Rakovac, osnovnih škola Grabrik, Mahično, Švarča, Rečica, Dubovac i Turanj, te Hostela Karlovac u Selcu.

Energija je, pogotovo nakon poskupljenja, top tema, a Karlovac  već ima dobrih primjera korištenja zelene energije, ponajviše gospodarskih subjekata koji njome pokrivaju svoje potrebe, sada i javnih zgrada. Tim putem uz gradsku pomoć mogu krenuti i gospodarstvenici i obrtnici, podsjetio je gradonačelnik Damir Mandić na potpore među kojima je i ona za korištenje obnovljivih izvora energije, u iznosu do 30.000 kuna. Grad se tome okreće sve više, i geotermalni izvori su na tom putu, a morat će i građani.

– Imat ćemo do kraja godine dosta povoljnu situaciju jer Gradska toplana ima ugovor o isporuci plina, no nakon toga će biti izazovno. Svi moramo osvijestiti da energija jest i postaje najveći trošak, te čim više ulagati u obnovljive izvore energije, naglasio je Mandić.