Dani draganića

Kemenolom u Lasinji kamen spoticanja: Jarnjević se nada kompromisu, Golubić traži da Županija stane na stranu stanovnika

O kamenolomu u Lasinji na Županijskoj skupštini se već raspravljalo, ali da ništa nije riješeno, ponovo je upozorio vijećnik Možemo Dubravko Golubić.

Da ga stanovnici ne žele, pokazali su i na javnoj raspravi, a pročelnica Marina Jarnjević, podsjećajući da je Županija samo pružatelj pravne pomoći, kaže da ne znaju kako će sve završiti, ali priželjkuju kompromisno rješenje.

– Sa strane Karlovačke županije je odrađeno niz sastanaka s Općinom, različitim institucijama i na nacionalnoj razini i ovdje. Apsolutno razumijemo i smatramo da Oćina i mještani imaju osnovu, ali moramo gledati gospodarski interes i pronaći kompromis između dijela ljudi koji tamo žive i ne žele ga i interesa investitora koji ima pravno utemeljenje da ide za time. Ne znam kako će zavšriti, ali budno ćemo pratiti i gledati da se kompromis pronađe, kazala je Jarnjević, podsjetivši kronološki na cijeli slučaj.

Golubić je napomenuo da nisu usklađeni podaci, da je na Studiju utjecaja na okoliš od više od 300 uloženih primjedbi, 50 prihvaćeno, a spornih činjenica naveo je još.

– Kroz kamenolom teče potok, područje kamenoloma se preklapa s vrijednim nalazištim starijim od vučedolskog, najbliža kuća je 65 metara od kamenoloma, a u prostornim planovima određeno je da mora biti 500 metara…  No, najbitnije je da Županija podrži stanovnike Lasinje u borbi protiv krupnog kapitala jer od toga kamenoloma koristi će imati samo vanjski krupni kaptal, a stanovnici samo štetu i ekološko zagađenje, ništa drugo, poručio je Golubić.