KABA

Preko puta Gimnazije za četiri mjeseca pametno parkiralište s edukativnim i kulturnim sadržajima i 56 mjesta – Umjesto 3,8, cijena mu je 8,7 milijuna kuna

Neugledno parkiralište preko puta Gimnazije za četiri će mjeseca biti jedinstveno u Karlovcu: multifunkcionalno, s edukativnim i kulturnim sadržajima, 56 parkirališnih mjesta, video zidom, pametnim klupama, šetnicom, punionicama za električne automobile, romobile…

Najavljeno je to na današnjoj pressici Grada i izvođača radova AB gradnje, koja će ovaj posao napraviti za 8,7 milijuna kuna. Izabrana je, podsjetio je gradonačelnik Damir Mandić, nakon tri ponovljene javne nabave, za puno višu cijenu no što je prvotno planirana. Parkiralište je dio Nikola Tesla Experience Center, EU projekta koji će biti završen do kraja godine.

– Prvo je bilo predviđeno 3,8 pa 5, a sada 8,7 milijuna kuna. Bilo je i razmišljanja da maknemo ove digitalne i zelene elemente jer su oni najviše podigli cijenu, ali smo na kraju odlučili da idemo onako kako smo zamislili. I Centar Nikola Tesla zaslužuje ovakvo parkiralište: foto naponi, led rasvjeta koja će voditi do slobodnih parkirališta, multimedijski paneli koji će govoritie o povijesti Gimnazije i Karlovca… pripadaju takvom Centru, a nama je ovo pilot projekt kako u budućnosti planirati. Ali, ovaj financijski dio bit će izazovan, kazao je Mandić.

Našalio se da ovo parkiralište “od stoljeća sedmog” obećavaju stanovnicima Rakovca, obećao je i on kad je, prije 5 godina odlazio iz Gimnazije, te najavio da će to biti javno parkiralište, za sve, ne samo posjetitelje Centra, a parkiranje na njemu besplatno.

Direktorica AB gradnje Marija Janžetić najavila je da će na parkiralištu, koje nikako nije obično, bit će i hortikulturno uređeno, na sjevernoj i južnoj strani bit će podijeljeno ulaznom prometnicom i šetnicom, odnosno, parkom tematski povezanim s Centrom Nikola Tesla pa će, uz već spomenute pametne klupe, imati i Tesline zavojnice, kugle, nadstrešnicu pokrivenu foto naponskim ćelijama.

omicron