Dani draganića

“Rođeni za čitanje” predstavljen i u karlovačkoj Knjižnici – Na važnost čitanja podsjećat će i slikovnice, dijelit će ih pedijatri

“Rođeni za čitanje”, nacionalni program poticanja čitanja od najranije dobi, predstavljen je danas i u Gradskoj knjižnici u Karlovcu.

Provedba programa započela je u 2021., Godini čitanja, u okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja, a informativni susreti za pedijatre, nakon Slavonskog Broda, Varaždina i Zagreba, te Karlovca, bit će i u ostalim županijama u zemlji.

– Program će kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara. Jedan od ciljeva programa je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/ skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnosti čitanja iz užitka, općenito na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija RH osigurat će 40 000 slikovnica godišnje za svu djecu koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti, sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina), poručili su iz karlovačke Knjižnice, u kojoj su o programu govorili njegova idejna začetnica i stručna suradnica Marija Radonić, Anita Peti-Stantić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Na predstavljanju programa u Knjižnici bili su i karlovački pedijatri, knjižničari karlovačke knjižnice, ravnateljice karlovačkih i dugoreškog vrtića, te predstavnici Patronažne službe i prve specijalizirane knjižare za djecu “Knjiguljica”.