Dani draganića

Brajdić: Zvijezdu možemo oživjeti uvođenjem tramvajske linije od Ilovca do Turnja

Stjepan Brajdić je diplomirani inženjer tehnologije koji iza sebe ima 38-godišnje iskustvo rada u karlovačkoj proizvodnji. Uključen je u Udrugu za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca. Nama je predstavio ideje za uređenje grada Karlovca prema održivom razvoju, prezentirao nam je ‘RevorKu- realnu viziju održivog razvoja Karlovca’ koju je sastavio zajedno sa svojim kolegama.
Jedan od koraka zaštite prirode je potpuna izmjena sustava javnog prijevoza u gradu Karlovcu, smatra Brajdić koji je iznio ideju i plan uvođenja tramvajskih linija.

– Da bi Zvijezdu oživjeli moramo joj sačiniti jednu prometnu ovojnicu koja će tu istu Zvijezdu približiti svim gradskim kvartovima i predgrađima tako da će svaki građanin moći vrlo jednostavno koristeći e- prometnu ovojnicu približiti se Zvijezdi na stotinjak metara pa nije problem niti pješice niti nekim drugim načinom stići u centar Zvijezde.

Trenutne oblike prometa trebalo bi u potpunosti izbaciti jer autobusi i automobili zakrčuju ulice i zagađuju zrak koji udišemo, smatra Brajdić koji kao glavnu prometnicu navodi onu od Ilovca do Turnja.

– U Karlovcu postoje idealne mogućnosti da se ide na tramvajske linije koje bi povezale Turanj i Ilovac, a automatski time i Zvijezdu i širi centar grada. Izvidima na licu mjesta vidi se da bi od Ilovca pa do Korza išla dvotračna tramvajska linija što omogućuje širina Zagrebačke ulice i sretna je okolnost da je ta ulica veoma dobro ispala. Od Korza ide dalje jednotračna linija sve do Švarče, do bolnice. Svaki građani bi s lakoćom mogao stići do bolnice bez potrebe da ide sa svojim automobilom. Na taj način jednotračna tramvajska linija stiže do Mostanja, a od Mostanja opet uz manje zahvate na Mrežničkom mostu… i tu bi bilo okretište u centru Turnja.

Konačno bi i Gaza, koja je danas zanemareni dio grada, bila uključena, kazao je Brajdić. Kvaliteta zraka a time i života u gradu Karlovcu bila bi, kaže naš sugovornik, brzo poboljšana. Ove ideje još nisu predstavili upravi grada, no imaju u planu. U svakom slučaju, zaštitit će ih i ostaviti nekim mlađim odvažnim generacijama.