Dani draganića

Gradska toplana napravila novi korak ka obnovi vrelovodne mreže u Karlovcu – potpisani ugovor o revitalizaciji opreme

Gradska toplana potpisala je ugovor o revitalizaciji opreme na predajnom dijelu toplinskih podstanica i ugradnji upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucijske mreže, tzv. SCADA sa zajednicom ponuditelja ATO Inženjering d.o.o. i Mato el-d d.o.o.

Dio je to projekta Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu, što će do kraja iduće godine donijeti siguran i kontroliran rad karlovačkog centralnog toplinskog sustava te omogućiti bolju upravljivost i nadzor rada, kao i poboljšani sustav očuvanja energije tijekom rada sustava.

KARLOVACKO

– Cilj ovog projekta je obnova vrelovoda i povećanje energetske učinkovitosti isporuke toplinske energije građanima Karlovca i poslovnim subjektima – korisnicima centralnog toplinskog sustava. Zbog dotrajalosti vrelovodne mreže dolazi do znatnih financijskih i materijalnih gubitaka te negativnog utjecaja na ravnomjernu i pravodobnu isporuku toplinske energije krajnjim kupcima, stoga će se projektom osigurati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji te će se stvoriti preduvjeti za noćno grijanje. Ovaj društveno koristan projekt usmjeren je na korištenje obnovljivih izvora energije, a njegovom provedbom, gubici topline u distribuciji toplinske energije bit će smanjeni s trenutnih 15% na manje od 8%. Također, od ukupne duljine trase vrelovodne mreže planira se zamijeniti 15,7 kilometara, odnosno 74% cijevi, podsjetili su iz Toplane.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinanciran je sredstvima Europske unije, procijenjena vrijednost projekta je 133,8 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 128,2, od kojih se 103, financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.