Dani draganića

Vodeni grad mijenja izgled grada na Mrežnici – Makeover od 5 milijuna kuna počinje nagodinu

Vodeni grad, projekt što će urediti i oživjeti Mrežnicu i njene obale od brane kod Pamučne do mosta, promijenit će i izgled grada na Mrežnici. Donijet će splavove, mostove, šetnice… oplemeniti oko 12.000 kvadrata u i oko rijeke.

– Rijeke koja je pitoma, a koja je zarasla u resine i lokvanje, šaš, kojom se ne možete voziti čamcem, a kamo li plivati. Prije 10 godina ste to mogli, sada ne. I nakon što završi to izmuljivanje, tu planiramo iskorak sadržaja na toj rijeci, najavljuje Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese.

To je višegodišnja ideja, pojašnjava, koja se dugo vrti u glavi, ali sada se s tom idejom ipak daleko odmaklo.

KARLOVACKO

– Sada točno znamo na koji način bismo htjeli imati šetnice na vodi, kupalište, kafić na vodi, restoran na vodi, prostor za sunčanje na vodi itd., povezano s obalom, a istovremeno mora biti napravljeno tako da apsolutno ekološki niste dotaknuli rijeku Mrežnicu. To bi trebali biti plivajući objekti koji su vezani itd. To su plastični pontoni koji na sebi imaju drvene stazice itd. Kako slažete lego grad, tako slažete i to! Možete preslagivati, imati stage od 300 kvadrata na vodi, možete raditi što hoćete, opisuje nam.

U realizaciju Vodenog grada krenut će čim završi izmuljivanje i čišćenje korita Mrežnice, što bi trebalo biti ove godine. I rijeka će tada biti sasvim drugačija nego je sada, a  na redu projekt čija je procijenjena vrijednost oko 5 milijuna kuna.

– Već je i kandidiran na ITU mehanizam. Istovremeno, ukoliko se otvori neki drugi mogući fond, odnosno, izvor financiranja, kandidirat ćemo ga tamo, dodaje Boljar.

Projekt je pripremljen, a bude li sve po planu, nagodinu bi mogla početi realizacija. U fazama, po Boljarevim riječima, ali  50 do 70 posto  Vodenog grada zaživjelo bi već prve ili u dvije godine.