Dani draganića

Prigodno za Dan planeta Zemlje: Grad potpisao ugovor o izradi Programa zaštite okoliša za razdoblje 2022. – 2025.

U želji za promjenom načina života i stvaranja globalnih, nacionalnih i lokalnih klimatskih promjena Grad Karlovac na današnji Dan planta Zemlje potpisao je ugovor s tvrtkom EKONERG – Institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o. o izradi Programa zaštite okoliša Grada Karlovca za razdoblje 2022. – 2025. godine, vrijednosti 88.750,00 kuna.

Program zaštite okoliša priprema se i sukladno obvezama propisanim Zakonom o zaštiti okoliša i jedan je od temeljnih dokumenata održivog razvitka i zaštite okoliša grada Karlovca.

Riječ je o cjelovitom programskom dokumentu zaštite okoliša koji će opsegom, propisanim mjerama i aktivnostima biti usuglašen s nacionalnim planskim dokumentima za predstojeće razdoblje.

-Programom će se propisati uvjete i mjere zaštite okoliša, prioritetne mjere zaštite okoliša po sastavnicama okoliša kao što su zrak, voda, tlo, šuma, buka, svjetlosno onečišćenje, pojedinim prostornim cjelinama kao i popisu subjekata koji su dužni provoditi mjere. Uz to program će sadržavati rokove, procijenjena sredstva i izvore financiranja za provođenje propisanih mjera, ali i obveze za sve ostale dionike poput tvrtki, ustanova, udruga, građana da svojim ponašanjem štite okoliš i doprinesu kvaliteti života u našem gradu kako bi svi zajedno potvrdili rast i razvoj Karlovca kao zelenog grada, izvijestili su iz Grada te dodali kako smatraju da je ovo jedan od načina na koji i oni pridonosimo odgovornom ponašanju prema našem planetu.

Svatko od nas treba se odgovorno ponašati prema okolišu, štedjeti energiju, vodu, koristiti obnovljive izvore energije i tako doprinijeti smanjenju klimatskih promjena i lakšem suočavanju sa svim energetskim izazovima pred nama, kazao je prilikom potpisa ugovora gradonačelnik Damir Mandić podsjećajući da smo sve blagodati prirode posudili od svoje djece i budućih naraštaja te da to stalno treba imati na umu i s posebnom pažnjom o tome voditi brigu.