Dani draganića

Predavanje za srednjoškolce u Gradskom muzeju: Opstanak biljaka i poljoprivrede ovisi o kukcima kojih je sve manje

Predavanje je bilo namjenjeno srednjoškolcima karlovačke Gimnazije i Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac.

U Gradskom muzeju Karlovac održano je predavanje Priče o divljim oprašivačima. Održala ga je znanstvenica Ana Ješovnik iz Zavoda za zaštitu prirode i okoliša. Učenici su imali su priliku čuti o dobrobiti oprašivača, prije svega pčela, koje su jedna od  najvažnijih vrsta. Hrvatska, kao i ostatak Europe, primjećuje značajan pad oprašivača o kojima ovisi opstanak biljaka i poljoprivrede.

-Stanje nije baš najbolje. Nemamo podatke za cijeli svijet, ali za ona područja gdje imamo podatke, to su Europa i Sjeverna Amerika, znamo da drastično padaju populacije svih kukaca, ali definitivno oprašivača. Postoji više uzroka za to, uglavnom je riječ o čovjekovom djelovanju, gubitak staništa, pesticidi i klimatske promjene, objasnila je Ješovnik.

Uz pčele i brojne druge kukce, bumbari su ti koji su među najugroženijim oprašivačima.

– U Hrvatskoj bi trebalo biti između 30 i 40 različitih vrsta bumbara. Oni su posebno osjetljivi na klimatske promjene, zbog toga što su malo jači i imaju to krzno oni su specijalisti hladnijih klima i onda se lošije prilagođavaju na povećanje vrućih dana i više temperature. Posebno su ugroženi, a jako su dobri oprašivači, upravo zbog svoje veličine.

Znanstvenica je dala i konkretne savjete kako pripomoći ovim životinjama koje su ključne za ekosustav.

-Može se malo manje kositi. Zato što kada kosimo maknemo sve one maslačke, tratinčice i ivančice koje su jako dobar izvor hrane za divlje i domaće oprašivače.

Riječ je bilo i o biljkama koje su usko vezane uz kukce koji ih oprašuju, te je njihov opstanak jednako upitan.

Ješovnik ističe i kako je o ovoj temi osobito važno pričati mlađim generacijama kako bi oni vodili bolju brigu o prirodi, jer oni su jedina nada oprašivačima i normalnom funkcioniranju Zemlje.