Dani draganića

Učenički dom i OŠ Ivana Brlić Mažuranić u Ogulinu energetski učinkovitiji: za novi krov i elektroinstalacije gotovo 2,5 milijuna kuna

Završena je obnova elektroinstalacija u Osnovnoj školi Ivana Brlić Mažuranić u Ogulinu koje su datirale iz 1956. godine. U cijeloj školi spušteni su i stropovi kako bi se što više dobilo na energetskoj učinkovitosti.

-Moram izraziti zadovoljstvo što je Županija iznašla sredstva i što prate naše potrebe, a ovdje se radilo i o sigurnosti. Izabrani smo u pilot projekt e-škole i sve više trošila spajamo na elektro instalacije tako da je uistinu bilo potrebno što prije izvršiti radove. Dobili smo, alarm, sustav vatrodojave i evakuacijske izlaze. Sretni smo što su i hodnici škole pokriveni kamerama, izjavila je ravnateljica škole Anđelka Salopek.

Vrijednost projekta je milijun i 469 tisuća kuna i taj je projekt Karlovačka županija financirala, ali ga je i kandidirala na program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja tako da očekuju sredstva.

U posljednjih pet godina Županija je uložila šest milijuna kuna, kako za matičnu školu tako i za dvije područne.
– Kupili smo dva kombi vozila kako bi distribucija prehrane i ostalih potreba između matične i područnih škola bila neometana, PŠ Kučinići energetski je obnovljena, nedavno smo bili svjedoci izgradnje nove kotlovnice koju zajedno s matičnom školom Ivana Brlić Mažuranić, koja je obnovljena 2014. godine, koristi i susjedna Tehnička škola, kazala je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Uz to, svake godine Županija za ovu školu izdvaja 1,5 milijuna kuna, a u planu su daljnja ulaganja u školu na tom području.
-Pred završetkom je i projekt sanacije stolarije na susjednoj Tehničkoj školi. S nestrpljenjem čekamo natječaj za energetske obnove jer je projektna dokumentacija završena još prošle godine za energetsku obnovu ogulinske Gimnazije, dodala je Hajsan Dolinar.

Od nove školske godine u Ogulinu smjer medicinskog tehničara

Ogulinska Gimnazija dobila je odobrenje za program medicinskog tehničara koji će biti službeno pri Medicinskoj školi u Karlovcu, ali dislociran na ogulinskom području u gimnaziji.

-Pozivam sve učenice i učenike da upišu to deficitarno zanimanje. Moći će se upisati dvadesetak učenika. I bolnica i Dom zdravlja dali su potporu za odvijanje prakse tako da su svi uvjeti spremni za petogodišnji program.

Učenički dom novog krova do početka školske godine

Učenički dom Ogulin imat će za tri mjeseca novo krovište, vrijedno više od 960.000 kuna.

Najavljeno je to za današnjeg potpisivanja ugovora o zamjeni krovišta na zgradi u kojoj je Dom od 1937.

Osim što će jamčiti sigurnost učenicima – 41 je smješten u Domu – i nastavnicima, sigurni će biti i svi koji kraj Učeničkog doma prolaze, napomenula je ravnateljica Željka Stipetić – Pađen, a donijet će i značajne uštede Učeničkom domu.

– Sredstva koja bismo inače potrošili na energiju, iskoristit ćemo za što kvalitetniji rad, rekla je

Županija je za izmjenu krovišta na ogulinskom domu osigurala 825.000 kuna, a dožupanica Vesna Hajsan Dolinar podsjetila da je u njemu mjesta za 50 učenika.

– Nadamo se da će, uz kvalitetu lokacije i usluge, ne samo učenici iz Karlovačke već i ostalih županija, naći smještaj u ovom domu. Preduvjet i motivacija su izvrsni programi srednjoškolski, kako gimnazijski, tako i strukovni, poručila je.