• April 26, 2022
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Završen je sedmi po redu krug prijava za subvencionirane stambene kredite na koji je zaprimljeno ukupno 5.870 zahtjeva, što je do sad najveći broj zahtjeva po pojedinom pozivu. Do sada je više od 22.000 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje koristeći upravo ovu vrstu subvencije. U tim je obiteljima rođeno oko 5.300 djece, čime se ujedno ostvaruje pravo za dodatnim subvencioniranjem od dvije godine po djetetu, podaci su to APN-a.

Ministar Paladina najavio osiguranje dodatnih sredstava za sve odobrene zahtjeve

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja Vlade Republike Hrvatske koji se provodi od 2017. godine, a prijave na posljednji poziv bile su otvorene od 21. ožujka do 22. travnja 2022. godine.

Ministar Ivan Paladina je  istaknuo kako rekordan broj zaprimljenih zahtjeva pokazuje kontinuirano velik interes građana za pitanje rješavanja vlastitog stambenog pitanja, te da će u budućnosti razmotriti načine kako ovo područje dodatno unaprijediti.

-Već sam najavio kako ćemo tijekom ove godine napraviti detaljnu analizu provedbe ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti, pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, rekao je tom prilikom ministar.

Također, osvrnuo se i na činjenicu kako je za provedbu programa ove godine u proračunu planirano 50 milijuna kuna.

-S obzirom na ovako veliki broj pristiglih zahtjeva, svjesni smo kako će u ovoj godini za subvencije biti potrebna i veća sredstva nego što je prvotno planirano. Radi se o vrlo važnom programu ne samo ovog Ministarstva, već i Vlade Republike Hrvatske u cjelini, tako da sam već tijekom proteklog vikenda razgovarao o tom pitanju s premijerom i ministrom financija. Dogovoreno je kako će se ta sredstva osigurati, tako da nitko ne treba brinuti o tome hoće li biti dovoljno sredstava za sve zahtjeve koji budu odobreni, naglasio je Paladina.

Obrađena već gotovo polovica svih pristiglih zahtjeva

Do ovog trenutka obrađeno je već 2.500 zahtjeva od kojih su odobrena 2.462 zahtjeva, 31 je na dopuni, 3 su odbijena dok su 4 podnositelja odustala od zahtjeva.

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 32, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 402 eura odnosno 3.035 kuna, od koje mjesečna subvencija iznosi oko 135 eura odnosno 1.020 kuna. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.000 eura koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 22 godine.