Dani draganića

Ćorić u Karlovcu na posljednjem ministarskom posjetu: Napravili smo ozbiljan posao posljednjih godina, onaj iza mene neće ovdje dolaziti zbog plavljenja

– Napravili smo ozbiljan posao posljednjih godina i ponosan sam što sam danas ovdje jer je završila još jedna faza radova. Uvjeren sam da će svih 11 mjera u idućih 4-5 godina  – jer za neke mjere treba vrijeme – biti odrađeno i da će pitanje plavnosti od Karlovca prema Ogulinu i Sisku biti razriješeno i da ćemo na četiri rijeke dolaziti samo radi prirodnih ljepota i ugodnog vremena, a oni koji dolaze iza mene, više neće ovdje dolaziti zbog plavljenja i problema koje nabujale rijeke nose, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas u Karlovcu, na svom, potvrdio je, posljednjem ministarskom posjetu, na koji je kasnio 30-ak minuta.

Na Logorištu je obilježen završetak izgradnje nasipa Logorište – Mala Švarča – Turanjski Poloj, dio projekta Sustava zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, vrijednog 1,6 milijardi kuna.

– Na području Male Švarče i Logorišta za poplava je bilo ugroženo između 200 i 300 objekata, a svaki put je šteta bila 30 do 50 milijuna kuna. Ovaj nasip od 50 milijuna kuna pokazuje da se isplati ulagati u sustav obrane od poplava jer su uvijek štete višestruko veće u odnosu na troškove da se sustav drži urednim i nadograđuje, rekao je Đuroković.
Podsjetio je da smo se ovdje 2018. borili s poplavama, da su privremeni nasipi spašavali grad nakon toga, ugovor o izgradnji ovog nasipa potpisan 2019., nasip izgrađen u dvije godine, prije mjesec dana ishođena uporabna dozvola.

– On će štiti ovaj dio Karlovca, ali ne stajemo, naravno. U ovom trenutku imamo za 230 milijuna kuna otvorenih gradilišta. Do kraja godine očekujemo nasipe uz Brzu cestu i na Sajevcu, najavio je Đuroković.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je da se sustav obrane od poplava u Karlovcu spominje još 70-ih godina prošlog stoljeća, te da 50-ak godina kasnije svjedočimo njegovoj gradnji i, nadamo se, dovršetku.

– U šali kažemo da se sustav počeo graditi kada je ministar Tomislav Ćorić sjeo u čamac, kada je bila poplava, podsjetila je Furdek Hajdin na Ćorićev dolazak u Karlovac.

Nakon toga je, potvrdio je Ćorić, na stožeru dogovoreno da krene izgradnja sustava obrane od poplava. Danas je najavio da će biti završena  za 4-5 godina.

– Vrijednost ovoga danas je i veća uzmemo li u obzir da se rade i ostale mjere. Ovaj dio koransko-mrežnički je zaštićen, uskoro kreće nastavak Mjere 4, a vjerujem i da su stanovnici uz Kupu, posebno uz lijevu obalu, zadovoljni jer se i kod njih vidi kraj mukama i svemu onome što su proživljavali. A za ovaj dio grada, vjerujem da je ovo lijep kraj radova, ali i novi početak življenja u njihovim kućama, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.