Dani draganića

Karlovački OPG-ovi zadržali iste cijene kao prije godinu dana iako su im troškovi veći, ali kupaca, ipak, manje

Poskupljuje sve, osjetimo to i bez da nam kažu kako su cijene hrane, goriva, režija itd. najviše u posljednjih 30 godina, inflacija najveća od 2008., a sve to ništa u usporedbi s onim što nas čeka…

No, koliko god bilo skupo, hranu kupujemo. Nenad Mladenović iz Trgovačkog obrta Nina svjedoči da kod njih ljudi kupuju podjednako, svaki dan na tržnici. Imaju i razloga: ništa od onoga što prodaju nije poskupjelo.

– Nešto je jeftinije nakon sniženja PDV-a, nešto je isto; ali, gore kod nas nije otišlo ništa, rekao nam je Mladenović.

Primanja jednaka ili tek simbolično povećana, mnoge tjeraju na štednju na onome na čemu mogu. Na hrani, kaže nam karlovačka umirovljenica.

– Uzela sam dva mala peršina i celerić jedan. Manje kupujemo. Što ćemo, mi penzioneri? Štedimo i na svemu drugom. Smanjenje PDV-a nisam uopće primjetila, čak mi se čini i da su cijene više, govori.

Naravno da nisu problem samo cijene, nego i prihodi. Marina Laić primjećuje da je puno manje kupaca iako njihov OPG, primjerice, svoje proizvode prodaje po cijenima kakve su bile i lani.

– Jednake su nam cijene. Kad nema ljudi, ne možeš dignuti ni cijenu, zaključuje.

Porast svih ostalih troškova, od energenata nadalje, udario je i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Ipak, cijene svojih proizvoda nastojali su zadržati pa Marina Špiljak iz OPG-a Špiljak priča da ni oni svoje nisu dizali, bez obzira kako teško bilo.

– Je, skuplje nam je. Repromaterijal je otišao gore, cijene se nisu ništa spustile s ovim PDV-om što je išao nešto dolje, a mi smo ostali na rangu prodajnih cijena kakve su bile i lani, priča nam.

Pa koliko god bilo teško proizvoditi i opstajati u takvim uvjetima, odgovara nam, neće odustati; povrće, voće, šampinjone uzgajat će i dalje.

– Obzirom da smo vezani na kredite i ugovore s dobavljačima, od komposta nadalje, i potpisujemo unaprijed na 6 mjeseci, ne možete odustati. Tako da, kako bude, bude. Borit ćemo se dokle bude, poručuje.

No, neki više nemaju snage za borbu, poput OPG-a iz okolice Varaždina.

U minusu su, otkriva nam gospođa, jer da bi bili samo na nuli, moraju u Karlovcu prodati sadnica, flanaca i ostalog za bar 500 kuna.

– Bilo je lanjske godine 3,5 – 4 kune lož ulje, sad je 10 skoro. Da poludiš! I radna snaga je skupa, ne možemo ništa… Užas! Još ove godine i to je to, zaključuje gospođa.