Dani draganića

Rotary klub Karlovac – Dubovac organizirao humanitarnu akciju za Ukrajince na Veleučilištu

Rotary klub Karlovac – Dubovac organizirao je humanitarnu akciju kojom su prikupljali novac za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine koji su svoj privremeni dom pronašli u Karlovačkoj županiji. Novac su prikupljali organizirajući predavanja na Veleučilištu, a tema je bila ‘Mozak i post-covid’.
– To su isključivo novčane donacije, a izbjeglicama ćemo donirati materijalna dobra u dogovoru sa Crvenim križem Karlovac, da vidimo gdje su najveće potrebe budući da je samo na području Rakovice oko 180 Ukrajinaca, najviše žena i djece. Dvije trudnice su tamo koje bi trebale roditi pa ćemo sigurno i za tu novorođenčad nešto pripremiti, rekao je Damir Furdek, predsjednik Rotary kluba Karlovac- Dubovac.

Doktor Andrej Lončar održao je prvo predavanje u kojem je ispričao više o simptomima covida koji se zadržavaju duže od četiri tjedna nakon preboljenja koronavirusa. Jedan od njih je i brain fog- poremećaj pamćenja, pažnje i koncentracije. U većini slučajeva simptomi se povuku nakon šest mjeseci.

KARLOVACKO

Profesor sa stručnog studija Prehrambena tehnologija Bojan Matijević govorio je o nutraceuticima i funkcionalnoj hrani za održavanje mozga zdravim. Govorio je o već poznatoj dobrobiti omega 3 masnih kiselina, vitaminima, ugljikohidratima i konkretnim namirnicama kao što su orašasti plodovi, avokado i slično. Poručio je kako bi bilo dobro konzumirati magnezij u slučaju depresije, radije nego poznati farmaceutski lijek za koji je poznato da može izazvati ovisnost prilikom duže primjene.

O matematici kao zabavi ali i alatu za vježbanje mozga govorio je prof. v.d.dekan Ivan Štedul koji je s prisutnima pokušao riješiti i nekoliko matematičkih zadataka, dok je Marko Ožura, prodekan za poslovanje i suradnju s gospodarstvom govorio o važnosti šetnje šumom kada je u pitanju zdravlje mozga.