KABA

Sezona grijanja za korisnike karlovačke Toplane pri kraju: Hladnija nego prošla, a Klobučar ocjenjuje i – bolja od proteklih

Toplanina sezona grijanja u Karlovcu bliži se kraju, a iako je bila hladnija nego prošla, u ovoj gradskoj tvrtki ocjenjuju da je bila i bolja od proteklih.

Gotovo 8.000 korisnika centralnog toplinskog sustava u Karlovcu još neka dva tjedna može računati na tople radijatore. A topli su im od početka listopada, kada je Gradska toplana počela sezonu grijanja 2021/22.

U njoj su građani ostali pošteđeni poskupljenja grijanja, bila je 10-ak posto hladnija nego ona prije nje, a direktor Hrvoje Klobučar ocjenjuje i uspješnija.

– Sezona je prošla bolje od prethodnih, najviše zato jer smo prošle godine napravili jednu veliku investiciju u proizvodnji, zamijenili smo tzv. economizer, to je zadnji stupanj kotla br. 3. Bio je to velik projekt, zbog kojeg smo imali, nakon dugo vremena, praktično, proizvodnju potpuno bez ispada, priča nam Klobučar.

No, vrelovod, star pola stoljeća, nije, na žalost, bio pošteđen puknuća.

– Na vrelovodu, ipak, godine daju svoje pa smo imali kopanja više nego prije, opet smo bliže 90 kopanja godišnje, ali nije bilo bitno manje sati isporučenih nego ranijih godina; naša ekipa to dosta brzo otkloni, tako da smo u suštini zadovoljni,  ocjenjuje.

A do kad će Karlovčani imati tople radijatore, još nije poznato. Promjenjivo vrijeme ovog proljeća diktirat će i do kad će sezona grijanja za Toplanine korisnike trajati.

– Nismo još dodredili konkretan datum. Već su neki naši kolege prestali s grijanjem, mislim Vinkovci i Brod, mi ovdje volimo malo više građane “maziti” pa onda ne prestajemo tako brzo. Prema sadašnjoj prognozi, mogli bismo, ali kiše su najavljene pa još razmatramo je l’ treba prestati ili ne. Imamo neke aktivnosti planirane zbog provođenja ITU projekta, ali par dana je to zakasnilo pa si možda možemo  priuštiti da ipak grijemo i taj zadnji dio. Ako izvođač bude tražio da izvedemo radove, onda ćemo stati. U svakom slučaju, osobito hladno biti neće, poručuje.

Spomenuti ITU projekt jest najveći projekt koji će tvrtka realizirati od svog osnutka. Revitalizacija vrelovodne mreže vrijedna je 133,8 milijuna kuna, od kojih su 103, 5 bespovratna iz EU, odnosno, ITU mehanizma. Prvi radovi mogli bi krenuti 20. svibnja.

– To je dio konkretnih radova. Nije isključeno da, ako izvođač bude htio da se prije toga krene pripremati teren gradilišta, to će se sigurno dešavati. Daklle, bit će nekakav muving, nekakva gužvancija, na mjestima gdje će se mijenjati cijevi, gdje će se kopati. Kad će baš početi kopati, gdje će se stavljati cijevi, to ne ovisi o nama, nego o izvođaču, veli Klobučar.

Bit će do kraja iduće godine, do kada cijeli projekt mora završiti, kopanja u Karlovcu prilično. A prvi na redu za zamjenu vrelovoda su dijelovi grada gdje je do sad bilo najviše puknuća.

– Mi smo u dogovoru s izvođačem jer on je odgovoran kad što radi, u dogovoru da to bude Rakovac, Tuškanova i Kršnjavog, gdje smo imali dosta kopanja, te Luščić. Detalj koji kvart, još nije poznat, na tome radimo zajedno s izvođačem. Obavijestit ćemo građane, pogotovo tamo gdje će se raditi jer će biti gužvancije oko parkinga i tome slično, najavljuje Klobučar.

Plan je ove godine izmijeniti polovicu vrelovoda, iduće ostatak, čime će biti smanjeni gubici sa sadašnjih 15 na 8 posto, ali i stvoreni preduvjeti za korištenje geotermalne energije u budućnosti.