Dani draganića

Osnovna škola Dragoja Jarnević slavi svoj dan

Stvaranje poznate broš mašne Dragojle Jarnević, digitalna rekonstrukcija njene rodne kuće, crtanje portreta, otvaranje Instagram profila poznate Karlovčanke, samo su neke od radionica održanih u Osnovnoj školi Dragojle Jarnević. Svi razredi škole sudjelovali su u projektu u kojem su imali priliku naučiti nešto novo o slavnoj književnici i planinarki.

-Jako smo ponosni što smo učenici škole koja nosi ime Dragojle Jarnević koja je živjela u 19. stoljeću i bila je vrlo napredna žena za svoje vrijeme. Tada žene nisu imale prava kao danas, nego su se bavile kućanskim poslovima i odgojem djece. Ona je bila vatrena domoljupka i bila je prva hrvatska planinarka, čak i alpinistica. Borila se da hrvatski jezik bude službeni u Hrvatskoj, predstavila je Dragojlu učenica 4. b razreda Iva Tomić, inače dječja gradonačelnica.

Učenici su imali priliku izrađivati i Dnevnik po uzoru na Dragojlu Jarnević.

-Dragoja je svoj dnevnik pisala u razdoblju od 42 godine. Ima 1.200 stranica. Nažalost, naši dnevnici nisu takvi, ali smo pokušali na neki način ih rekreirati, jer ako mi ne držimo Dragojlu u sjećanju – nitko neće, rekla je Petra Gorešić iz 7. a razreda.

KARLOVACKO

Dragojla Jarnević sada ima Tik tok i Instagram profil koji su izrađivali učenici škole. Vjeruju kako bi i u ovo moderno vrijeme ona svoje ideje prenosila suvremenim kanalima.

-Želimo pokazati kako Dragojla nas zapravo potiče da slijedimo svoje snove i budemo uporni, rekla je Petra Lučin, učenica 7.c.

Bila je ovo sjajna prilika da djeca nauče zanimljivosti o osobi čije ime nosi njihova škola, ali i da se, barem na jedan dan, opuste od uobičajenih školskih zadataka. S ovim danom i brojnim aktivnostima zadovoljni su i učitelji te ravnateljica škole Iva Katić.

-Odlučili smo se na edukativne i kreativne radionice, kako bi djeci bilo veselo i zanimljivo i kako bi na novi način naučili nešto više o Dragojli.

Ovom prilikom izrađena je i razglednica s likom Dragojle Jarnević, koja bi trebala postati i jedan od službenih suvenira koji će se prodavati u Karlovcu.